Nu kan du investera i Barnfilmbyn

För andra gången är nu Barnfilmbyns aktier till salu för allmänheten. – Vi har fått många frågor om aktieköp, därför öppnar vi en nyemission som pågår fram till årsskiftet, säger Robert Glader, projektledare.

Robert Glader kan konstatera att många är intresserade av att köpa aktier i Barnfilmbyn.

Robert Glader kan konstatera att många är intresserade av att köpa aktier i Barnfilmbyn.

Foto: Eva Harrysson

Eksjö/Mariannelund2016-04-20 10:01

För tre år sedan lade bolaget Snickerboa ut Barnfilmbyns aktier för försäljning för första gången. Och gensvaret blev fantastiskt bra.

– Vi fick 188 nya aktieägare vid det tillfället och 45 procent av dem var folk från bygden. Sedan dess har vi fått förfrågningar från fler som är intresserade. Därför kör vi en omgång till nu.

– Nyemissionen startade den 1 april och det är redan flera som har köpt aktier, vilket vi tycker är jättekul.

Som aktieägare i Barnfilmbyn får man inte del av någon vinst, utan alla pengar går tillbaka till verksamheten. Däremot har man möjlighet att vara med och påverka, man blir inbjuden till bolagsstämma och får delta i omröstningar. Det finns dock vissa begränsningar, som ett slags skydd för att ingen med väldigt stort kapital ska kunna ”kuppa” sig in och få kontroll över verksamheten.

– På det viset kan vi till exempel försäkra oss om att Barnfilmbyn blir kvar i Mariannelund, säger Robert Glader.

En aktie kostar 1 000 kronor, och då ingår också en fribiljett till Barnfilmbyns nya utställning.

Förra aktieförsäljningen genererade nästan en halv miljon kronor.

– Men det här är absolut inget vi gör för att få in aktiekapital. Vi ska investera 30-35 miljoner kronor i den nya barnfilmbyn, så i det sammanhanget handlar det inte om mycket pengar.

Varför är intresset så stort för att köpa aktier i Barnfilmbyn?

– Jag tror det handlar om att man känner att man kan göra något för Mariannelunds utveckling. Mycket är nog också kopplat till Astrid Lindgrens böcker och hennes filmer, man ser det som något väldigt positivt.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!