Nu ska ledningsgatorna trädsäkras

E.on kommer under 2015 och 2016 att trädsäkra regionledningarna mellan Mariannelund och Pauliström och Hultsfred och Simpevarp. Det innebär att ledningsgatorna kommer att bli betydligt bredare än vad de är nu.

Ledningsnätet mellan Mariannelund och Pauliström ska vädersäkras med större ledningsgator. Detsamma gäller ledningen som binder samman Hultsfred med Simpevarp.

Ledningsnätet mellan Mariannelund och Pauliström ska vädersäkras med större ledningsgator. Detsamma gäller ledningen som binder samman Hultsfred med Simpevarp.

Foto:

Eksjö/Mariannelund2015-01-29 07:32


Stormen Gudrun blev en rejäl tankeställare för flera verksamheter, inte minst kraftbolagen. Lagkrav om eldistribution inom vissa tidsramar skyndade på förändringar.
E.on hade vid tidpunkten mängder med luftledningar men satsade enorma belopp på att åtgärda stora sträckor elnät. Kablar grävdes ner eller isolerades för att förbättra situationen vid stormar i framtiden.
- När det gällde regionledningarna behöll vi dem som luftledningar eftersom vi ansåg de hade stora ledningsgator, beskriver Håkan Gunnarsson, regionchef på E.on i Kalmar.

Högsta klassningen
Regionledningarna är elnätets huvudvägar som förser större städer och stora geografiska områden med el.
Dessa ledningar har därför den högsta säkerhetsklassen.
En del av säkerhetsklassningen innebär att ledningen ska vara driftsäker så att inga träd ska kunna falla på ledningen.
Efter erfarenheten av Gudrun togs beslut att ledningsgatorna skulle breddas ytterligare - för säkerhetsskull - för att träd inte skulle kunna råka hamna på ledningarna.
Tidigare var gatorna mellan 24 och 34 meter men skulle de utökas med åtskilliga meter.
Beslutet ska nu omsättas i praktik, vilket kan få stor betydelse för markägarna om det växer skog på berörd mark.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om