"Nu skulle skadorna inte bli så stora"

Efter stormen Gudrun samlades skogsmaskiner och motorsågskunniga för att tillsammans hjälpa till med röjningsarbet och underlätta för de som skulle laga ledningsnätet. I dag finns en organisation uppbyggd i förebyggande syfte, vilken inte fanns då.

Alf Tagesson vid transformatorn som är sista utposten innan luftledningen mot Buskebo. Ett område där problemen "innan Gudrun" finns kvar.

Alf Tagesson vid transformatorn som är sista utposten innan luftledningen mot Buskebo. Ett område där problemen "innan Gudrun" finns kvar.

Foto:

Eksjö/Mariannelund2015-01-09 07:56


Kvällen då Gudrun drog in över landet, den kvällen minns många vad de gjorde.
Alf och Els-Marie Tagesson i Karlstorp var den här kvällen bortbjudna till bekanta. Under kvällen blev det strömlöst och vindarna ökade att de valde att sova över.

En mil - flera timmar
På hemvägen från Kristdala nästa morgon körde de över Mariannelund. Dit gick det bra men sista milen tog det stopp.
- Det tog några timmar hem från Mariannelund. I Värekulla låg en hel vägg med granar. Den synen glömmer man aldrig, säger han.
Väl hemma var både ström och telefon utslaget.
- På måndagen sökte elbolaget mig men telefonerna var utslagna så det fick gå via "djungeltelegrafen", det vill säga via någon som hade en fungerande telefon. Det var ett stort behov av hjälp för att röja ledningar och för att komma fram till dessa, förklarar han.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om