Nu upphör mjölkkorna på gården

Arla sänker mjölkpriset ytterligare. Det är ungefär en krona mindre litern än vad mjölkbönder fick 1988. Familjen Carlsson i Totarp i Kråkshult, som driver en småskalig mjölkproduktion, väljer nu att ge upp.

Lars-Åke och Victor Carlsson trivs med mjölkkor och hade gärna fortsatt vara mjölkproducenter. Men prissänkning på prissänkning och olika avgifter får dem nu att sluta med mjölkkor. I över 100 år har det funnits mjölkkor på gården.

Lars-Åke och Victor Carlsson trivs med mjölkkor och hade gärna fortsatt vara mjölkproducenter. Men prissänkning på prissänkning och olika avgifter får dem nu att sluta med mjölkkor. I över 100 år har det funnits mjölkkor på gården.

Foto:

Eksjö/Mariannelund2014-12-30 08:21


I Jönköpings län har det på senare år drivits projektet Mer mjölk där LRF, Svensk Mjölk och, EU:s landsbygdsprogram samt länsstyrelsen varit involverade för att få fler att satsa på mjölkkor. Hand och hand har produktionen ökat och flera har satsat på dyra investeringar.
Men återkommande prissänkningar på mjölk har medfört stora ekonomiska dilemma för de som lägger ner det största jobbet på att få fram mjölken.

Lägger ner
- Det är många bönder som har det väldigt tufft nu, säger Lars-Åke Carlsson, som delar sitt jobb i ladugården med ett jobb på ett försäkringsbolag.
I Kråkshult socken där hans gård Totarp ligger kan man fortfarande stoltsera med flera mjölkgårdar. Men nu blir det en mindre. I Totarp känns det inte mödan värt längre.
- Vi har bestämt att sluta med mjölkkorna, säger Lars-Åke Carlsson.
- Arlas julklapp till de svenska mjölkbönderna blev ytterligare en sänkning med 19,5 öre liter efter årsskiftet, suckar hans son Victor Carlsson.

Storskalighet
Sven-Åke har mjölkat ända sedan barnsben och 27 år i egen regi.
Han minns hur hans farmor och farfar hade mjölkkor.
- När Gunn-Britt och jag tog över produktionen 1988 fick vi 3,50 kronor litern för mjölken. Då kostade dieseln 2,50 kronor litern. Allt har blivit dyrare sedan dess men inte mjölkpriset för bönderna. Om man skulle gå efter prisutvecklingen skulle vi få cirka 15 kronor litern för mjölken, säger de.
I ladugården i Totarp bedrivs en i dagens mått småskalig mjölkproduktion. En produktion som motarbetas på flera sätt.
- Det ska vara fri hämtning av mjölken vilket innebär att man bör ha två tankar. Tankbilen ska komma fram med släp och man ska leverera en viss mängd mjölk, beskriver de.
- Nu är man nere på 2,65 kronor litern för mjölken men vi mindre producenter får inte ens det, utan för oss hamnar det på mellan 2,50 och 2,60 kronor litern, beskriver de.
LRF har räknat ut att det i snitt kostar ytterligare 1,50 kronor att producera en liter mjölk i Sverige i dag.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om