Ny ordförande för Sjukhuskyrkan

Sjukhuskyrkan på Höglandssjukhuset finns på plats tackvare att svenska kyrkan och frikyrkoförsamlingar tycker att det är en viktig uppgift. Peter Karlsson från Ingatorp är ny ordförande för frikyrkans samråd.

Peter Karlsson ny ordförande för Sjukhuskyrkans samråd för Höglandssjukhuset i Eksjö.

Peter Karlsson ny ordförande för Sjukhuskyrkans samråd för Höglandssjukhuset i Eksjö.

Foto:

Eksjö/Mariannelund2009-07-18 04:05


Höglandssjukhuset har de senaste 27 åren en Sjukhuskyrka, där även frikyrkorna finns representerade. De finns där för patienter, anhöriga och även för att stödja personalen. Svenska kyrkan och frikyrkan samarbetar om ansvaret för själavården på Höglandet. Svenska kyrkan avlönar en präst och och diakonissa och firkyrkorna har två pastorer på plats.
- Det är en viktig uppgift som de fyller på sjukhuet, säger Peter Karlsson som själv har arbetat som pastor i Ingatorp i sex år.

Viktigt arbete
Sedan i mars är han ordförande för Sjukhuskyrkans samråd. Runt 120 församlingar med cirka 10 200 medlemmar är med och finansierar lönen till sjukhuspastorerna Ronnie Strömgren och Birgitta Swalbring.
- Landstinget bidrar med en liten summa varje år sedan är det församlingarna som samlar ihop pengar till deras löner och det är där vi kommer in, säger Peter Karlsson.
- Vår viktigaste uppgift på sjukhuset är att möta människor där de befinner just då, att lyssna och inte att predika om Gud, säger Birgitta Swalbring pastor på Höglandssjukhuset sedan 20 år.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om