Ny väg för fiskar invigd

Mariannelund ingår i ett av Sveriges största vattenvårdsprojekt kring Målarmusslans återkomst. Bruzaån genom Mariannelund är en miljö som förbättrats för att gynna den fridlysta tjockskaliga målarmusslan.

Vattnet släpps på vid övre dammen i Mariannelund efter att ett fiskpassage har byggts. Mariannelunds vattendrag har varit delaktigt i ett stort miljöprojekt. Foto: Peter Johansson.

Vattnet släpps på vid övre dammen i Mariannelund efter att ett fiskpassage har byggts. Mariannelunds vattendrag har varit delaktigt i ett stort miljöprojekt. Foto: Peter Johansson.

Foto:

Eksjö/Mariannelund2016-05-14 09:14

Jakob Bergengren, projektledare och fiskeribiolog på länsstyrelsen i Jönköpings län berättar att satsningen i Mariannelund ingår i ett stort projekt i sydöstra Sverige, som i totalkostnad landar på nästan 50 miljoner kronor.

En rad satsningar för att förbättra vattenkvalitet och livsmiljöer i vattendrag har gjorts under de här fem åren, där vattendrag i Mariannelund och Kvillsfors finns med.

Målet är att få den hotade målarmusslan att trivas och därvid öka mångfalden i miljön.

I Mariannelund har länsstyrelsen i samverkan med Emåförbundet och Eksjö kommun arbetat med att förbättra förutsättningarna.

Bättre villkor

Mariannelund är en av tre platser i länet där musslan finns och nu har den fått ökade livsmöjligheter genom en ny fiskpassage.

Musslorna har fiskar som värddjur för att fortplanta sig. De är inte beroende av en specifik fiskart utan ett spektrum av fiskar duger gott för musslans larver. 

Vid invigningen på torsdagskvällen deltog Per Hallerstig, chef på naturavdelningen på länsstyrelsen. Han berättade om arbetet i Mariannelund och i Kvillsfors.

Förhoppningen från början (och den förhoppningen finns kvar) var att en fiskpassage skulle göras både förbi den övre och den nedre bruksdammen.

Medan övre nu är klar återstår den nedre som får vänta. 

Orsaken är att sulfitfabriken som en gång låg på platsen har lämnat tydliga spår efter sig i form av miljögifter i marken. De ligger dolda i marken och ska området användas måste området saneras så att inte gifterna kommer ut i ekosystemet. Ett stort projekt som hittills inte blivit möjligt av ekonomiska skäl. 

- Vi hade tänkt göra en fiskväg även vid nedre bruksdammen men området måste saneras först. Därför har vi koncentrerat oss till övre dammen, säger Jakob Bergengren.

200 år

55 personer, bland annat kommunen och Mariannelunds fiskeklubb, deltog när vattnet släpptes fritt igen efter drygt 200 år.

- Förhoppningsvis behöver vi aldrig stänga passagen igen, konstaterade länsstyrelsens representanter, när vattnet porlade fram i bäckfåran.

Samtidigt berikade Tomas Nydén från Emåförbundet fisklivet mer genom att släppa i bland annat abborre, mört och öring, värdfiskar för musselarten och fiskar som nu kommer att kunna simma igenom passagen.

Under kvällen visades även bland annat elfiske.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om