Nya aktiviteter och förbättringar att vänta i Filmbyn

Filmbyn Småland har bockat av sin första sommar och hittills har över 9000 personer besökt utställningen sedan den öppnade i juni. Nu förbereder man för nya aktiviteter och förbättringar till nästa sommar.

Miljöerna i Filmbyn Småland blir desamma även nästa år. Pippis häst är populär i utställningen konstaterar Anna Mellergård.

Miljöerna i Filmbyn Småland blir desamma även nästa år. Pippis häst är populär i utställningen konstaterar Anna Mellergård.

Foto:

Eksjö/Mariannelund2017-09-06 15:41

Man har frågat besökare vad de tyckt och man har också fått in många synpunkter, som man nu ska titta närmare på.

En sak är att de ansvariga tog lite för givet att alla numera använder gps för att hitta till anläggningen. Men här har man lärt sig att så inte alls är fallet.

Likaså är det svårt om man vill ta sig till Filmbyn kollektivt. De som försökt har ibland haft bekymmer och har fått gå längs stora vägen. Det förs nu därför en diskussion om att eventuellt få till en hållplats i anslutning till Filmbyn.

Bättre skyltning

Att gå från Mariannelunds centrum till Filmbyn lär vara enkelt för de som känner till samhället. Men de turister som inte haft bil utan försökt ta sig till Filmbyn per fots har i bland haft svårt att hitta.

Ett antal gånger har barnfamiljer setts gående längs stora vägen i stället för att använda de gångvägar som finns möjliga. Något som efterfrågats av turister är en bättre skyltning hur man tar sig till Filmbyn om man går med exempelvis en barnvagn.

– Det kände vi inte till. Det kommer vi att titta på, säger Anna Mellergård och Robert Glader, när tidningen uppmärksammar på situationen.

Kommunen har framöver även planer på att bland annat förbättra belysningen på gångvägen.

Miljöerna kvar

Hur kommer då utställningen att se ut? Basen i utställningen med de olika filminspelningsmiljöerna kommer att vara densamma framöver.

– Något som är lättare att påverka är informationen, att man vet mer när man går ut härifrån, säger verksamhetsutvecklare Anna Mellergård.

Hon säger att det kommer att ske förändringar i utställningen på tid och längd men att man måste hitta finansiering.

Framöver har filmbyn öppet alla vardagar för allmänheten.

En del aktiviteter är också inbokade under hösten.

Bland annat kommer man tillsammans med Furulundsskolan att arrangera ett seminarium för allmänheten tillsammans med Marit Törnqvist i oktober. Hon har bland annat illustrerat Astrid Lindgrens böcker och varit engagerad i Junibacken. Hon kommer till Mariannelund för att ha workshops med eleverna.

Under höstlovet är tanken att det ska bli filmworkshops för lediga skolungdomar. Man hade en sådan satsning för några veckor sedan.

Till nästa år planeras ett filmkollo och i den bemärkelsen har man stor fördel att kunna hyra in sig på Centrumkyrkans sommargård Vallervik intill.

Filmkonsulenterna kommer också att besöka Mariannelund under ett par dagar i höst.

Det finns olika kulturresidens i Sverige för författare och konstnärer att leva och arbeta. Bland framtidsvisionerna finns att skapa ett sådant i Filmbyn där man vill knyta an till den lokala anknytningen med Astrid som manusförfattare. En injektion i de tankarna blir en internationell konferens i november med utländska gäster.

Anna Mellergård och Robert Glader har flera aktiviteter i filmbyn inbokade under hösten. Foto: Ivonne Svahn
Anna Mellergård och Robert Glader har flera aktiviteter i filmbyn inbokade under hösten. Foto: Ivonne Svahn
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om