Nya hotellet svårt att boka...

Sållades ut i upphandling med Migrationsverket.

Mariannelunds hotell är svårt att boka och vare sig turistbyrån i Eksjö eller i Mariannelund vet var den som vill ha övernattningsmöjlighet vänder sig. Foto: Ivonne Svahn

Mariannelunds hotell är svårt att boka och vare sig turistbyrån i Eksjö eller i Mariannelund vet var den som vill ha övernattningsmöjlighet vänder sig. Foto: Ivonne Svahn

Foto:

Eksjö/Mariannelund2016-01-12 08:42


Torghuset i Mariannelund, där tandläkarmottagningen tidigare låg, sållades ut när Migrationsverket gjorde en upphandling nyligen. En nyligen uppsatt skylt vittnar om hotellverksamhet men att boka en övernattning är svårt.

Ägaren Sharkiya Andersson från Hjo har sedan hon köpte fastigheten på en auktion för flera år sedan haft svårt att hyra ut lokalerna.

I stället gick trenden åt motsatt håll. Bland annat valde landstinget att bygga eget i stället för att hyra övervåningen. Till slut stod det mesta av huset tomt och bara Swedbank och en bankomat har under en längre tid varit enda hyresgäst.
Fastigheten har därefter byggts om för att kunna användas som kortvarigt boende. Kommunen har godkänt fastigheten som vandrarhem och hotell.

Tidigare gällde andra regler för asylboende men nyligen ändrade regler gör gällande att man får ha asylboende i vandrarhem och hotell.

- Det är nytt sedan december 2015, säger Malin Larsson på plan och byggavdelningen På Eksjö kommun.

Fastigheten fanns nyligen med vid en upphandling med Migrationsverket för tillfälligt boende.

Vid aktuell upphandling inkom 42 anbud varav 22 var ofullständiga eller inte var kvalitativa för det som efterfrågades.

Sharkiya Anderssons ansökan var en av dessa som då sållades bort. Migrationsverket uppger bland annat att kopia av lagfart, fullständiga köpehandlingar, hyreskontrakt eller villkorat hyresavtal saknades.

Migrationsverkets mycket ansträngda läge jämte en fortsatt hög ankomst av asylsökande gör att Migrationsverket har stort behov av fler boenden.

Upphandlingar sker därför löpande och de ansökningar som kommer in behandlas i turordning. Vilka boenden som tilldelas dessa platser är inte längre offentligt på grund av att det förekommit anlagda bränder vid kommande asylboenden.

- Vi har lämnat bygglov för vandrarhem. Invandrarsituationen som råder är inte lätt och man talar nästan om undantagstillstånd. Vad som gäller exakt för regler är svårt att svara på för det har ändrats, säger Håkan Sterner, på plan och byggförvaltningen på Eksjö kommun.

- När det gäller HVB är det ett väldigt diffust uttryck för hem för vård och boende. Ibland behövs bemanning och ibland är det barn med svåra komplikationer med vård, påpekar han.

Något som ligger fast oavsett verksamhet är brandskyddskraven.

Asylboenden ligger på statens ansvar medan kommunerna har uppgiften att ordna fram boende för ensamkommande barn. Ett ansträngt arbete för många kommuner.

- Det har kommit ganska många ensamkommande barn under julhelgen, förklarar Peter Wallenberg, chef för Integration, Arbete och Hälsa i Eksjö kommun, det fortsatta behovet.

Har några förhandlingar varit aktuella kring Torghuset när det gäller ensamkommande barn?
- Jag har inte haft någon kontakt med ägaren, säger Peter Wallenberg.

Läs mer i tisdagens papperstidning

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om