Nya satsningar ger kraft åt nya idéer

Tillväxtverkets beslut att satsa ytterligare 9,5 miljoner på Vimmerby har skapat stor inspiration och ny kraft för idéer kring Barnfilmbyn och andra satsningar i Mariannelund.

Robert Glader och Anna Mellergård försöker nu hitta en tänkbar finansiär som vågar satsa på en nybyggnation av Filmernas hus.

Robert Glader och Anna Mellergård försöker nu hitta en tänkbar finansiär som vågar satsa på en nybyggnation av Filmernas hus.

Foto:

Eksjö/Mariannelund2012-09-29 04:06


Tidigare i år beslutade Tillväxtverket att fördela totalt 60 miljoner på några få expansiva regioner i landet, där Vimmerby valts ut som en av dem.
På torsdagen beslutade Tillväxtverket att tilldela orten ytterligare 9,5 miljoner kronor, för satsningar på Astrid Lindgrens Värld.
- Vad säger det till oss och vår region, ställer Anna Mellergård projektledare för Barnfilmbyn, som fråga innan hon ger sitt svar:
- Vi tycker det är helt fantastiskt och att det betyder att vi är på rätt spår.
För oss som jobbar med Mariannelund som varumärke stärker det här oss i vår övertygelse.
- Turism är vår största tillväxtfaktor. Många kämpar och nu vill vilocka fler, säger Emilkraftens ordförande Johan Zedig, som kanske kan vara den som fått bollen i rullning, vad gäller de tankar som nu frodas.

Nya tankar
Hans karamellkokeri behöver nya lokaler för att kunna utvecklas och växa. Att även satsa på glasstillverkning med ett glasscafé finns nu i planerna. En ansökning att få bygga helt nytt på kommunens mark vid informationsskylten vid Vallervik/Spilhammar har lämnats in till bland annat kommunen.

Dra nytta av
De planerna har nu också fått de ursprungliga planerna för Filmernas hus att ändras.
För om karamellkokeriet flyttar, vilket ändå är en stor turistmagnet på orten, varför inte i anslutning till Filmernas hus?
- Vi skulle vilja ha ett Filmernas hus i anslutning till kokeriet och eventuellt plats för ännu ett hus, berättar de.
Förslaget har bland annat varit uppe i kommunens ledningsutskott för diskussion.
- Om Tillväxtverket satsar, ska inte vi också tro på det och satsa. Men då måste vi satsa på något som kan växa, säger Anna Mellergård hon om det aktuella området som har många möjligheter och ligger väldigt bra vid riksvägen.
- De här aktuella 9,5 miljonerna har inte något med oss att göra men det visar att Tillväxtverket tror på idén om Emil och den här delen av Småland.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!