Nya tillfälliga familjedaghem

Trycket att få barnomsorg är stort i Eksjö. Kommunen har nu lyckats lösa situationen för våren. Två tillfälliga familjedaghem öppnas i tätorten och håller öppet fram till semestern för att minska barnomsorgskön.

Trycket på barnomsorg är stort i Eksjö tätort. Två tillfälliga familjedaghem löser situationen just nu. Foto: TT

Trycket på barnomsorg är stort i Eksjö tätort. Två tillfälliga familjedaghem löser situationen just nu. Foto: TT

Foto:

Eksjö/Mariannelund2018-01-23 12:30

I Höreda och i Mariannelund har barnomsorgen utökats 2017 för att täcka behovet. I Eksjö har efterfrågan på barnomsorg däremot inte mättats utan varit fortsatt stor.

Förskolan Jupiter på Galaxen var tänkt att öppnas i januari. Men när det blev en betydande tidsförskjutning har kommunen haft en stor utmaning för att lösa situationen.

-Vi var väldigt, väldigt bekymrade med tidsförskjutningen på Galaxen men också då det blivit ett ökat antal barn utöver prognos. Det har varit flera moment för att hantera situationen. Det har handlat om att få fram lokaler, hitta rätt personal och att ta fram det verkliga behovet, beskriver barn och utbildningsnämndens ordförande Bo-Kenneth Knutsson.

- Galaxen kan öppna första veckan i mars och då gäller det att hantera januari och februari, säger han.

Föräldrar har tillfrågats om hur akut behovet av barnomsorg varit. Vissa föräldrar har haft möjlighet att skjuta på starten av barnomsorg, vilket underlättat mycket.

Ekfab har varit behjälpliga och andra förskolor har hjälpt till på marginalen för att ta emot barn.

Tillfälliga

Två familjedaghem etableras som tillfälliga lösningar. I Bålgetinghuset, mer känt som platsen för Familjecentralen, öppnade en avdelning Hunsnäsen i januari som tar emot 12-14 barn.

- Familjedaghemmet Sälen i Stocknäs kommer ta emot åtta till tio barn beroende på ålder. Det kommer att öppna i början av februari, säger utvecklingsledare Anne-Marie Pejrud.

Avdelningarna avses att ha öppet till sommarstängningen.

Dessa enheter plus att andra förskolor lyckats ta emot fler barn i sina verksamheter har gjort att man lyckats lösa situationen fram till dess att avdelningen Jupiter på Galaxen öppnar.

Därmed kan barn- och utbildningssektorn pusta ut - för tillfället- men kanske inte speciellt länge till.

En bit in på året ser det ut att bli fortsatta utmaningar för Eksjö som måste hitta sina lösningar. Många nya ansökningar om barnomsorg väntas nämligen komma in till kommunen under senvåren.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om