Nybakat i bakstugan på söndag

I den gamla skolan finns det mycket att höra. På söndag har de öppet som café. Även ett generationsskifte finns i tankarna.

Anna Olofsgård gillar att knåda degar och se den forma sig på bakbordet.

Anna Olofsgård gillar att knåda degar och se den forma sig på bakbordet.

Foto:

Eksjö/Mariannelund2013-07-19 06:22


I tolv år har Ethel Olofsgård drivit Ethels Bakstuga i Kråkshult. Nu när även dottern Anna Olofsgård hittat sitt intresse för bakningen jobbar de tillsammans.
- Jag håller på att skola om mig, säger Anna som tidigare jobbat några år som förskolelärare.
Tanken är att Anna till hösten ska ta över verksamheten helt. Men mamma Ethel får såklart vara med så mycket hon vill.
För tillfället är de båda i full gång med att förbereda degar och kakor inför söndagen, när Kråkshultsdagen är.
- Då brukar vi ha öppet, för det finns alltid någon som är sugen på kaffe.
Tanken med Ethels Bakstuga är ändå inte att driva caféverksamhet utan hon har ett helt annat koncept inarbetat. Nämligen att grupper om fem sex personer får boka in en dag där de kan baka tillsammans. Ethel och numera Anna förbereder degarna och grupperna kan välja baka fem sorter på en dag.
- Mest populärt att baka brukar vara beskvier och vaniljhjärtan, säger Anna med värme i rösten.

Historien från början
Ethel har alltid gillat att baka och även hennes man. Av olika anledningar kom han istället in på bondeyrket vilket ledde till att paret bakade hemma i källaren.
- Så såg vi en annons i tidningen på ett bakbord, när vi behövde nytt.
Då bakbordet var fyra meter långt fick de inte rum med det i sin källare. När försäljaren även sa att han sålde alla sina bakredskap fanns det inget att diskutera om. Ethel och hennes man köpte alltihop.
- Det var spännande, men vi visste ju inte var vi skulle ha allt, säger Ethel finurligt.
Det slutade med att paret kunde hyra den gamla skolan i Kråkshult som för tillfället stod tom. Efter två år gjorde de även valet till att köpa lokalerna.
- Det började med att släkt och vänner kom och bakade med oss.
Sedan dess har nu verksamheten rullat på, i tolv år. Utan någon annonsering överhuvudtaget. Ethel som jobbat på camping innan har alltid tyckt om att prata med människor. Och att baka med glada människor har varit grädden på moset.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om