Nyfödd bebis svårt medtagen efter felaktiga bedömning

En felaktig bedömning av sjukvårdspersonal av förlossningen och CTG vid Höglandssjukhuset i Eksjö gjorde att barnet vid födseln hade svårt att andas. Det är oklart om barnet fått några men.

Eksjö/Mariannelund2016-10-19 08:57

En kvinna skulle föda barn på Höglandssjukhuset i Eksjö. När hon kom in till sjukhuset var värkarna igång och modermunnen var öppen sex centimeter. Barnets hjärtljud CTG var utan anmärkning.

Förlossningen blev utdragen och kvinnan fick därför värkstimulerande dropp. När ett andra CTG gjordes en och en halv timme senare var barnets hjärtljud betydligt svagare än innan.

Hjärtljuden stabiliserades och då kvinnan börjat krysta beslutades att avsluta förlossningen utan att lägga sugklocka.

När barnet föddes var det dock slappt och svårt medtaget.

Det krävde omedelbar vård då det hade svårt att andas och lågt PH-värde. Det togs omedelbart ut till barnbordet och fördes senare till Neonatalavdelningen på Ryhov för fortsatt vård. Här stabiliserades tillståndet.

Barnet vårdades i tre veckor på Ryhov och har krävt fortsatta uppföljningar och vårdinsatser i hemmet efter det.

Om barnet kommer få fortsatta men är oklart då regionen konstaterar att det är för tidigt att uttala sig om en långsiktig prognos.

IVO som granskat ärendet anser, att det var en brist av Höglandssjukhuset, att sjukhusets rutin för fosterövervakning under öppningsskedet inte följdes.

Ingen uppföljning på fosterhjärtljuden gjordes vilket ska ske. IVO väljer ändå att avsluta ärendet utan åtgärd.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om