Självklart för många men inte för alla och speciellt inte för många som präglats av en helt annan kultur.
På olika vis har det, inte minst i Mariannelund, pratats om att arrangera aktiviteter för barn och ungdomar, för att ha vuxna närvarande och för att undvika oönskade grupperingar.
I Mariannelund har bland annat fritidsgården öppnat efter flera år i malpåse då det funnits ett stort behov.
Men när man ordnat olika ungdomssatsningar och kanske haft en extra tanke på att fånga upp de barn och ungdomar som är nyanlända eller nysvenskar, så har det tydligt märkts att det är pojkarna som kommer. Och enbart pojkarna!
‑ Flickorna hamnar i skymundan, säger Birgitta Johansson, ansvarig för Aktivt centrum, en mötesplats för bland annat asylsökande och nysvenskar.
Få ut flickor
- Det är väldigt mycket barn här just nu men det borde rimligtvis vara lika många tjejer som killar bland barnen, säger hon.
Ett försök att även få ut flickorna och få dem att få och vilja att delta i aktiviteter görs nu.
Från och med denna vecka drar Aktivt Centrum igång aktiviteter enbart för flickor och kvinnor. Män och pojkar äga ej tillträde!
- Egentligen ska vi inte ha könsuppdelning men då kommer inte kvinnorna att komma. Sedan får du upptäcka att det går bra i vår kultur, säger hon.
Åsikterna går isär om det är rätt eller inte men Birgitta Johansson har sin åsikt klar:
- Om du kommer från ett land där du som kvinna blir stenad om du går utan slöja eller tar en man i hand, så är det kanske inte så konstigt. Vi har det här med att simma exempelvis.
- Det är inget som ändras bara för att man kliver över en landgräns. Det här att göra saker tillsammans som vi tycker är självklart är inget man kan tvinga ner i halsen på någon direkt, utan man måste vänja sig vid det, anser hon.
Att flickorna och kvinnorna stannar hemma i Mariannelund märks på olika vis och Birgitta Johansson vill försöka få fler av det kvinnliga könet att ta del av samhället.
Olika idéer
Aktivt centrum har fått pengar av länsstyrelsen som gör att man nu kommer att kunna satsa specifikt på flickor och kvinnor.
Sedan tidigare finns en grupp för flickor med Jackie Mjambi Maina som har danskurser. De riktade sig tidigare till de som var födda 2000 till 2011 men nu är alla åldrar välkomna.
- Inga förkunskaper krävs, säger Birgitta Johansson, som gärna ser fler deltagare.
Nu ska man också försöka få igång en stick- och pratgrupp och man hoppas få med flera svenskar då man vill få tillfälle att träna svenska.
-‑Vi har också pratat om volleyboll, badminton, basket och pingis och ska försöka hitta grupper för det.
En tanke finns även att bilda en sygrupp och därför ska två symaskiner anskaffas tack vare medel man fått från Röda korset i Eksjö.
Alla kvinnor är välkomna oavsett om man är nyanländ eller bott i Mariannelund hela sitt liv.
Vilka aktiviteter som är på gång visas i skyltfönstret på Aktivt centrum.
Birgitta Johansson planerar också att dra igång en mamma-barn grupp, för att fånga upp den grupp som kanske är allra svårast att få med.
- Ett problem är att många kvinnor i Mariannelund har småbarn som de måste ta hand om. Många tycker fortfarande att barn är mammans ansvarsområde. Sedan finns det pappor som också kan ta hand om sina barn, konstaterar hon, de olika faktorer som avgör när kvinnor från skilda kulturer ges en möjlighet att mötas och på så sätt också kan få en chans att ta del av en liten, liten bit av Sverige.