Nysvenskar ska lotsas in i arbetslivet

Mariannelund har sedan en kort tid tillbaka en egen företagslots som ska hjälpa de flykingar som fått uppehållstillstånd att forma sin framtid i Sverige. Antonio Ponce har öppnat verksamhet i gamla Apotekshuset och hoppas kunna hjälpa så att visioner blir verklighet.

Eksjö/Mariannelund2012-03-02 07:24

Antonio Ponce är ursprungligen från Peru där han utbildade sig till advokat. Livet förde honom till Sverige och utbildning till jurist följde. Sedan 2009 har han drivit sin egen juristbyrå och har arbetat som statlig försäkrings/juridisk tjänsteman.

Flyttade
Hans företag Nyköpings jurist och integrationsbyrå vittnar om hemorten före han och hans familj flyttade till Småland. I Mariannelund hittade de gemenskapen i en församling och i samband med det såg Antonio Ponce möjligheterna med Mariannelund.
I dag har hans företag ett kontor i gamla Apotekshuset.
Antonio Ponce satsar på att vara lots och rådgivare åt de flyktingar som fått uppehållstillstånd och vill hjälpa in dem i samhälle och arbete.

Skynda på
- Jag försöker skynda på deras integration, säger han.
Att få någon att luta sig mot, kunna ställa frågor och få hjälp av kan ha stor betydelse för integrationen.
- Mellan tre och fem procent av de som får uppehållstillstånd har släktingar i Sverige men de flesta är ensamma och behöver hjälp.
- En del är mycket framåt och vill studera. Andra behöver mer praktisk hjälp. De kanske har massor av brev som de inte kan övversätta. Det kan exempelvis handla om ett besked från ett läkarbesök.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om