Ojämn kamp mot granbarkborren

Skogsarbetarna hade knappt hunnit hämta sig från stormen Per när kommunens skogar mer eller mindre dränktes av 100 millimeter regn som föll för några veckor sedan.

Det blir svårt att få ut virket i tid efter stormen Per. Foto: Arkivbild

Det blir svårt att få ut virket i tid efter stormen Per. Foto: Arkivbild

Foto:

Eksjö/Mariannelund2007-07-16 06:12

Det har gjort att arbetet med att få ut virket inte har gått lika fort som planerat.
Översvämningen som varit påverkade inte bara fastighetsägare utan också skogsägare i kommunen. Redan innan regnet kom hade de pressen på sig att få ut virket efter stormen Per.
Under sommaren svärmar nämligen granbarkborren, en liten insekt som äter upp barken och dödar träden i skogarna.
Instabilt underlag, förstörda och avstängda vägar har gjort att skogsägarna inte kunnat jobba på som det var tänkt. Dessutom upptäckte de att det fanns mer att göra än vad de trott från början, vilket har gjort att de inte haft tillräckligt med resurser.
- Det har blivit mer virke än vad vi befarat och detta måste vi nu få ut från skogarna så fort som möjligt, säger Carl-Gustaf Lindenfeldt på Södra Skogsägarna.
Virket har skador från förra året och vissa träd har torkskador.
Men det som bekymrar skogsägarna mest just nu är granbarkborren.
- Vi har inte märkt så mycket av den än så länge eftersom det har regnat. Den trivs inte när det är blött, så man får väl nästan säga att vi har haft tur, säger Carl-Gustaf.
Han tillägger att de bävar för den utlovade värmen som ska komma. Då kommer granbarkborrarna att börja svärma och angripa träden som redan ligger på marken och sedan kommer de att ge sig på de friska.
- Jag vet att det finns mycket yngel i virket som ligger utmed vägarna. De kommer att börja svärma när som helst, oroar sig Carl-Gustaf.
Han förklarar att de barkborrarna som är halvfärdiga nu kommer att gå upp i de friska träden. Mellan 4 000 och 5 000 granbarkborrar kan ta död på en stor gran.
För skogsägarna är det just nu en ojämn kamp där insekterna på grund av olyckliga omständigheter hela tiden ligger steget före. Trots det gör skogs- och markägarna vad de kan för att bekämpa krypen. Bland annat håller de på med något som de kallar "Sök och plock", då de letar spår efter granbarkborren.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om