Ökad närvaro av poliser i Mariannelund

Polisen satsar nu extra resurser och lovar en ökad polisiär närvaro i Mariannelund framöver. Det blev det positiva beskedet efter att ortens brottsförebyggande grupp samlat föreningsrepresentanter, politiker och länets högste polis till ett diskussionsmöte om brottsligheten.

Kommunalråden Lennart Bogren och Lars-Göran Lind samtalar med länspolismästare Seppo Wuori.

Kommunalråden Lennart Bogren och Lars-Göran Lind samtalar med länspolismästare Seppo Wuori.

Foto:

Eksjö/Mariannelund2004-09-04 20:47

Ännu en gång prioriterar polisen brottsligheten i Mariannelund.
Under torsdagskvällens möte på Kullagården fick länspolismästare Seppo Wuori och Höglandets närpolischef Börje Wilsborn höra Mariannelundsbornas oro och hur de upplever situationen.
Allt fler ortsbor uppfattar att brottsligheten ökar och många känner sig allt mer otrygga. Det pratades vid mötet bland annat om olika sorters brottslighet på orten och om ett visst klientel som verkar ha rotat sig i samhället och vad det medför för orten.
Det påtalades att det finns äldre som inte längre vågar att gå ut på kvällstid och ungdomar som är rädda för att gå på högstadiedisco själva.
Upprinnelsen till mötet blev hemvändarhelgen nyligen då polisen tvingades till ett par ingripanden.

Inte värst
Från polisens håll upplever man i gengäld att det finns orter som har betydligt större problem.
- Mariannelund har det inte sämst utan det finns de som har det mycket sämre, sa Höglandets närpolischef Börje Wilsborn.
Han berömde och påtalade att det i Mariannelund finns ett stort engagemang och samarbete, vilket bidrar till att brott lättare kan klaras upp.
På orten har man bland annat engagerat sig i både nattpatruller, brottsförebyggande grupp och föräldravandringar, som på olika sätt bidrar till att störa och förhindra brott.
- På andra orter där det inte finns är det svårare för oss,
menade han.
Brottsligheten i länet i stort, vad gäller anmälda brott, har det senaste året gått ned cirka tolv procent. En avgörande faktor är att flera av dem som utförde de tidigare brotten nu sitter inne.
Lasse Häll vid Eksjöpolisen menade att det mestadels är folk utifrån som står bakom brottsligheten på orten.
2001 uppvaktade Mariannelundsbor polisstyrelsen i länet. Det ordnades ett stormöte och resultatet av detta blev att polisen kom att sätta in extra resurser i Mariannelundsbygden under en period.
Resultatet lät inte vänta på sig. Brottsstatistiken och antalet anmälda brott sjönk rejält.

Ökad polisnärvaro
Börje Wilsborn kunde vid torsdagskvällens möte ge det glädjande beskedet, att polisen också nu kommer att fokusera på Mariannelund och vara mer närvarande och inte minst synlig i samhället.
Däremot ansåg han sig inte kunna säga exakt hur mycket det kommer att innebära. Men troligtvis lär det betyda att det kommer att finna poliser på plats i Mariannelund flera dagar i veckan.
Arbetet ska främst inriktas på akuta insatser men man ska även försöka kartlägga de kriminellas kontakter, inte minst då Mariannelund är ett gränsområde både mellan län och flera kommuner.
Länspolismästare Seppo Wouri delgav ortsborna delar av polisens omorganisation som man nu är mitt i.
Men fler poliser blir det inte i länet.
- Vi blir definitivt inte fler poliser och ska dessutom minska administrationen, förklarade han.
Den nya organisationen bygger på en större samverkan både i och utom länet. Det handlar bland annat om en ökad kontakt med kommunerna.
Polisens arbete ska riktas in mer på där behoven finns med fler punktinsatser. Polisarbetet ska bli mindre inrutat och detta gäller dygnet runt.

Testpatrull
Målet är att alla orter ska få en en lokalt förankrad och mer synlig polis, som själv lägger upp sitt arbete, vilket bland annat omfattar en hel del förebyggande arbete i exempelvis skolor.
Det senare "testas" sedan skolstarten i Gislaved och Värnamo.
Man börjar gradvis i höst. En utvärdering ska ske men målet är att alla orter i länet ska ha sin egen polis som man kan kontakta.
Polisstationerna avskaffas till del. Oftast handlar det om för stora lokaler och polisen ska i stället hyra in sig i mindre lokaler.
I Mariannelund har polisen numera sina lokaler hos Emilkraften.
Som tipstelefon för Mariannelundsbygden finns telefonnummer 0381-37016.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om