Ökad otrivsel i centrum – sparkar fotboll över riksvägen

Skrik, skrän och en stöddig attityd. Mariannelundsbor varnar för ett växande trivselproblem i samhällets centrum kvällstid.

En ny men farlig lek i Mariannelund. Att spela fotboll över riksvägen.Foto: Ivonne Svahn

En ny men farlig lek i Mariannelund. Att spela fotboll över riksvägen.Foto: Ivonne Svahn

Foto:

Eksjö/Mariannelund2017-06-27 15:15

Nyligen genomförde kommun och polis en så kallad trygghetsvandring i Mariannelund. 

Då uppdagades det bland annat att boende kring skolans fotbollsplan störs av att det är väldigt högljutt på området, och då utanför skoltid, samt att det skräpas ner där närliggande fastighetsägare drabbats. 

Det men även nedskräpning av Folkets hus toaletter har bland annat diskuterats på sociala medier.

Kommunen uppmärksammades också på att unga pojkar i tio, tolv-årsåldern uppehöll sig i centrum på sen kvällstid, utan föräldrars närvaro och utan att ha något att göra.
– Man vill kunna sitta ute och trivas nu när det är sommar men det går inte. Även att klockan är efter 23 på kvällen så gapas och skriks det så man måste stänga balkongdörren om sig, säger en man bosatt i ett flerfamiljshus i centrala Mariannelund.
– Det kastas skräp och cyklar bara lämnas slängda på innergården eller på trottoaren.

En ny lek som ortsbor vittnar om på kvällstid är att sparka fotboll över riksväg 40 invid torget, där bland annat lastbilar uppges ha fått tvingas bromsa in.

Kommunen har långtgående planer att starta en fritidsgård, som det finns stort behov av, men det har hittills dröjt på grund av att man ej hittat rätt personal.
Men fritidsgården riktar sig traditionellt till de som är 13 år och äldre. Det gör att den grupp med småpojkar, som på kort tid blivit aktuell, riskerar att hamna utanför den satsningen.

Och miljön för de unga pojkarna är knappast inte optimal vittnar ortsbor, då de gärna söker kontakt med äldre ungdomar eller yngre vuxna, som också uppehåller sig och ”flyter omkring” i centrum.
– Det spelas jättehög musik så man inte kan sova. Säger man till dem så visar de en kaxig attityd och begär respekt, säger en annan man.

På senare tid har polisen fått flera samtal kring ordningsstörningen, ett av de senare var i tisdags kväll då en ungdom bland annat ska ha gått omkring i centrum med en kedja i handen och där andra plockade med sig stolar ut på torget från en närliggande uteservering.
– Polisen måste börja visa sig mer i Mariannelund. Det här är annars ett problem som bara kommer att bli större framöver, anser en ortsbo.

I polisens medborgarlöfte till Eksjö kommun för 2017 finns löftet att prioritera följande: ”Att öka den upplevda tryggheten i de östra delarna av kommunen” och att ”minska risken för unga att hamna i drogberoende och kriminalitet”.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om