Olagligt mottagande av flyktingbarn

Brist på personal ställer till det för ensamkommande.

Eksjö/Mariannelund2015-12-10 15:03

Den stora strömmen av ensamkommande flyktingbarn har satt biståndsenhetens barn och ungdomsgrupp under hög belastning. Nu menar socialchef Ulla Henriksson att kommunen inte längre kan klara av mottagandet på ett rättsäkert sätt.

- Barnen har det bra, det är lagstiftingen vi inte hinner med.

Det som händer i Eksjö menar socialchef Ulla Henriksson inte är unikt för just Eksjö kommun, utan det gäller de flesta kommuner. I Eksjö arbetar just nu tre socialsekreterare med en alldeles för stor arbetsbelastning. Det gör att utredningar, uppföljningar och dokumentation inte hinns med.

- Vi tar hand om alla barn som kommer men vi hinner inte med att göra utredningarna klara inom den tidsram som lagen kräver. Familjehemmen utredds inte på samma sätt som vi gjort tidigare och barnen kan bli utplacerade innan utredningen är färdig. Vi försöker värna om barnens säkerhet och känner också att vi inte hinner stödja familjehemmen tillräckligt. De tar hand om någonannas barn. Ett barn som kommer från en annan kultur och har ett annat språk.

Ulla menar att de försökt lösa situationen genom att anställa mer folk men att det är svårt att hitta kvalificerad personal.

- Vi försöker få in mer folk men det är svårt att få tag på utbildad personal. Det är inte lika svårt att få folk till omhändertagandet, det är myndighetssidan som är problem. Vi hoppas på att anställa en assistent som kan hjälpa socialsekreterarna med det praktiska och att få fler familjehem.

Framtiden är oviss. Just nu håller biståndsenhetens barn- och ungdomsgrupp på med 37 utredningar och försöker få 75 stycken barn placerade i kommunen. Strömmen av barn tycks inte heller minska och kommunen menar att siffran blir högre för varje vecka som går.

Läs mer i torsdagens papperstidning

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om