Om en månad invaderas Eksjö av orienterare!

Nu är det precis en månad kvar till dess att Eksjö stad invaderas av orienterare från hela världen. Enligt beräkningar lär det komma 25-30 000 personer till denna stora orienteringsfest, vilket gör att besöksantalet verkligen kommer att märkas i stadsbilden. - Nu känns det som vi bara har upploppet kvar, säger O-ringens generalsekreterare Göran Nilsson, som har arbetet med projektet sedan hösten 2006.

Fyra personer ur ledningsgruppen för O-ringen 2009. Fr. vänster Inge Andersson, Thore Bäckström, generalen Göran Nilsson och Nils-Åke Blom.

Fyra personer ur ledningsgruppen för O-ringen 2009. Fr. vänster Inge Andersson, Thore Bäckström, generalen Göran Nilsson och Nils-Åke Blom.

Foto:

Eksjö/Mariannelund2009-06-18 06:36


En gång tidigare har Eksjö stått som värd för detta stora evenemang, men det var för 37 år sedan (1972). Då var antalet deltagande orienterare 8 200, nu beräknar man antalet startande till 12- 15 000. Med de tävlandes familjer beräknar man att över 25 000 personer kommer att finnas i Eksjö under tävlingsveckan den 18-24 juli.
- Vi har som jag ser det haft en bra planering ända sedan vi blev tilldelade detta arrangemang. Eftersom vi är många i ledningsgruppen som var med om att jobba med organisationen vid O-ringen i Skillingaryd 2005, hade vi redan en bra erfarenhet från start, menar Göran Nilsson, utsedd till generalsekreterare för detta gigantiska evenemang.
Göran har för egen del själv startat i över 25 O-ringentävlingar och vet vad som krävs av en organisation i denna storlek.

En stad på slätten
Centrum för hela detta jätteevenemang kommer att ligga på Ränneslättsområdet. En hel liten stadskärna kommer att byggas upp där, med livsmedels- och sportbutik, kyrka, måltidstorg och olika scener för prisutdelningar och andra uppträdanden. Även en stor företagsmässa kommer att inrymmas i några av de äldre militärbarackerna kring Solbergavägen.
- Eksjö kommun har gjort mycket för att få till en bra service till de som kommer att vistas i O-ringenstaden. Exempelvis blir det en ny cykelbana ut till tävlingsområdet, parkeringsmöjligheterna har förbättrats och trafiken lagts om för just detta evenemang. Även köpmannaföreningen har hjälp till på många sätt, alla butiker kommer att hålla öppet längre under hela veckan, berättar Göran Nilsson.
Även om Eksjö är huvudorten kommer Sävsjö, Nässjö, Tranås, Vetlanda och Aneby kommuner finnas med - som etappvärdar för varsin dag under tävlingarna. Deras åtagande innebär bland annat att ansvara för välkomsttal, flaggning, prisceremoni och underhållningen.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om