Om hat mot homosexuella

I lördags invigdes utställningen "In hate we trust" på Eksjö museum. Elisabeth Ohlson Wallins tavlor föreställde olika typer av våld mot homosexuella. Alla bygger på verkliga händelser.

"Schlagerfestival" var en av Elisabeth Ohlson Wallins tavlor som fanns med på vernissaget "In hate we trust". Foto: Rebecca Carlsson

"Schlagerfestival" var en av Elisabeth Ohlson Wallins tavlor som fanns med på vernissaget "In hate we trust". Foto: Rebecca Carlsson

Foto:

Eksjö/Mariannelund2007-06-18 06:33

Utställningen invigdes av Andreas Henning från Kommunfullmäktiges samhällsbyggnadsutskott, och Erik Lindfelt, journalist och bibliotekschef i Jönköping.
Konstnären själv, Elisabeth Ohlson Wallin, kunde inte närvara utan kommer istället att hålla ett föredrag om utställningen på Eksjö museum den 16 augusti. Då kommer det också att finnas tid för en öppen diskussion.
Elisabeth Ohlson Wallin är tidigare känd för sina tavlor som föreställde Jesus som bög. Denna utställning fick stor uppmärksamhet när den visades i oktober 1998. Speciellt mycket uppmärksamhet blev det i Jönköping, "Smålands Jerusalem".
- Det kom brev där det bland annat stod: "Elda upp bilderna, de smutsar ner Jesus", berättade Erik Lindfelt. När utställningen hölls var det poliser överallt och det kom hotbrev.
Han berättade vidare att det i samband med utställningen varit ett barndop och innan dopet fick kyrkan genomsökas eftersom man var rädd att någon placerat en bomb där.
- I dag här det inte lika ovanligt med homosexuella och vi behöver inte ha några poliser här. Men fortfarande utsätts homo-, bi- och transpersoner för hot och våld.
Det var så "In hate we trust" föddes.
Erik Lindfelt tyckte att tavlorna visade skrik, rop, ångest, ilska och frustration.
Ett sätt att visa att "saker går igen" och inte alls har förändrats.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om