Vattenfall Vindkraft Sverige AB har satt fokus på ett markområde nordväst om Bruzaholm där man vill förändra landskapet genom att bygga en stor vindkraftspark. Protesterna har varit lika många som högljudda och Vattenfall har fått backa på både området och storleken, men har ända satt fokus på området för att bygga ut sin produktion.
I processen blev Eksjö kommun överrumplad då man i översiktsplanen bara ytligt berört vindkraft. som för några år sedan, då planen gjordes och antogs, inte överhuvudtaget var aktuell i Eksjö. Och eftersom den då inte var aktuell så uppmärksammades det inte av vare sig allmänheten eller kommunen speciellt mycket.
Beslut togs att göra en vindbruksplan som komplement till gällande översiktsplan där det aktuella området visade sig ha faktorer som kunde gynna vindkraft.
Yttrande om ansökan
Vattenfall har fortsatt arbetet för att etablera sig i området och har ansökt om tillstånd för etablering och ärendet är nu inne i yttrandefasen där kommunen får yttra sig om kompletteringen från Vattenfalls ansökan om tillstånd att bygga.
Miljöprövningsdelegationen i Östergötlands län bedömer tillåtligheten för miljöfarlig verksamhet.
I denna tillståndsprocess har kommunen olika roller. Kommunen har möjlighet att föra talan i tillståndsprövningen för att tillvarata miljöintressen och andra allmänna intressen inom kommunen. Det är i denna roll som kommunen kan lämna synpunkter på den tänkta etableringen, till skillnad vid tillstyrkan eller avstyrkan enligt miljöbalken, där kommunen bedömer om etableringen utgör lämplig mark- och vattenanvändning.
Vid tillstyrkan eller avstyrkan ska kommunfullmäktige besluta om den tänkta etableringen av vindkraftparken kan vara möjlig att uppföras fyra kilometer nordväst om Bruzaholm. Man kan inte säga ja bara till delar.
Möjlig mark
Eksjö kommuns förslag till yttrande är därför att man, utöver vissa punkter man uppmärksammar Miljöprövningsdelegationen på, inte har något att erinra gällande utredningen i tillståndsansökan, miljökonsekvensbeskrivningen och kompletteringar. I yttrandet tar man upp att expertis bör inventera området så att inga ingrepp sker i okända naturvärden. Man lyfter fram att ljudnivåerna måste gå att reglera och att det måste finnas rutiner för kontrollprogram och hantering av klagomål.
Kommunen tar upp möjligheten att ett okänt kulturhistoriskt fynd påträffas, vilket kan påverka antalet verk. Man anser att arbetet med hanteringen av kemikalier ska vara fortlöpande och att stor hänsyn måste tas till det område där strandlummer finns.
Hinderljusen (så att inte flygande farkoster ska krocka med vindkraftverken) måste riktas så de inte ger olägenhet om ljuset belyser föremål, anser kommunen.
1000 metersgränsen till en bostad spräcks av ett bostadshus i Svenstorp. Kommunen skriver att det förutsätter att huset inte används som bostadshus , vilket bör regleras av Lantmäteriet. Vattenfall skickade in en bygglovsansökan för ändrad användning i slutet av januari i år.
Kommunen anser att i de fall där påverkan på omgivningen blir för stor och där utredningarna inte visat det har kunnat förutses, ska regleringar göras, även när vindkraftparken etablerats, för att minska störningarna.