Öppet hus på Vida i Hjältevad

Vill man se vad de anställda gör på ett sågverk så är det hög tid att besöka VIDA Bruza i Hjältevad.
I dag erbjuder företaget rundvandring, tipspromenad och en mängd överraskningar.

Inne i mätstationen gäller det att hålla tungan rätt i mun.

Inne i mätstationen gäller det att hålla tungan rätt i mun.

Foto:

Eksjö/Mariannelund2013-05-04 04:06


I fredags var det full fart på sågverket VIDA i Hjältevad. Men för de som inte hann dit så finns chansen även i dag.
Tidigare år har VIDA deltagit på skogsmässan i Jönköping, men i år har man satsat på att visa upp verksamheten, på riktigt - i sin normala miljö.
Under dagen kunde man följa med på en rundvandring på det stora företaget.
Vandringen började på mätstationen där stora maskiner mäter stockarna och räknar ut hur man på bästa och effektivaste sättet kan få ut så mycket virke som möjligt av stockarna.
- Ingen av stockarna sågas exakt lika eftersom alla har olika diameter. Vissa bitar kan vi få ut tre plankor av och av andra kanske upp till fem, säger Magnus Pettersson, vd för VIDA Bruza i Hjältevad.

Datastyrning
Under rundvandringen berättar Magnus att förr kunde uppemot 400 man jobba på sågen men i dag räcker det med ett 70-tal. I dagens samhälle sker mycket av trähanteringen med hjälp av datastyrda maskiner.
- Men självklart behöver vi personal som sköter datorerna och övervakar själva anläggningen. Förr gjorde man allt för hand och det var dessutom betydligt fler arbetsskador bland personalen. 
Under rundvandringen fick man se själva såglinjen, hyvel- och justeringsverken, sorteringsavdelningen samt packningslinjen.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om