Anneli Rimås valdes som ny ordförande till Emilkraftens styrelse så sent som den 19 april. Bara veckor efter invigdes Filmbyn, Emilkraftens största projekt sedan starten i slutet på 1990-talet.
Anneli själv har dessutom varit entreprenör i Filmbyns fastighet genom sitt glasscafé.
Som hemvändande och nyinflyttad till bygden såg hon möjligheterna att utveckla bygden med Emilkraften som motor. Det är också Emilkraftens främsta syfte.
På senare tid har dock många upplevt att Emilkraftens engagemang har svårt att sträcka sig utanför Filmbyn och ifrågasatt dess symbios, speciellt efter att Filmbyn genomförts som projekt. Många har också undrat var Emilkraften numera är och vad den ska göra.
En förundran som verkar ha delats av Anneli Rimås.
- Styrelsen och jag hade, hade såvitt jag förstod en vilja för Emilkraften och bygden att blicka framåt, vidare från Filmbyn, som nu är ett genomfört projekt, skriver hon på sociala medier.
Mobbing
Hennes ambition som Emilkraftens ordförande och vilja att skapa förändring har dock motarbetats.
- Tyvärr har det väckt reaktioner hos personalen som tagit sig uttryck på oväntat sätt riktat mot mig som person, beskriver hon.
- Det har pågått i många månader sugit musten ur mig och mitt driv och tagit allt för mycket av min energi, konstaterar hon.
- Jag har inte upplevt att personalen respekterar min roll som ordförande. Inte heller att de skilt på mig som privatperson, yrkeskvinna eller ordförande. Det har skapat en ohållbar situation för mig, inte minst eftersom jag känner att jag blir ansatt i vardagen på mitt jobb, för min roll i Emilkraften, beskriver hon.
- Den senaste tiden har det handlat om rena personangrepp och därmed har min gräns nåtts. Allting har ett pris men till slut är priset för högt, menar hon.
Följden blev att hon vid tisdagskvällens styrelsemöte valde att hoppa av sin roll som ordförande för Emilkraften med omedelbar verkan.
- Jag har svårt att ens sätta ord på hur mycket jag brinner för den här bygden och den lågan kan inte kvävas. Jag hoppas vi i framtiden hittar andra vägar för att utveckla den här landsbygden, säger hon.
Arbete fortsätter
Robert Glader, verksamhetsansvarig på Emilkraften, vill inte kommentera ordförandens avhopp eller beskrivning av situationen men säger att ibland har man olika syn på saker och ting men att det inte ska påverka något annat.
Han säger att Emilkraften kommer att jobba på i många år framöver och att avhoppet inte påverkar driften eller Emilkraftens uppdrag. I övrigt hänvisar han till vice ordförande Annelie Hägg.
Lösningen för Emilkraften tills en ny ordförande väljs framöver har blivit att vice ordförande, tillika kommunalrådet Anneli Hägg, axlar uppdraget med ordförandesysslorna.
- Jag beklagar verkligen att Anneli Rimås beslutat att avgå, säger hon.
Annelie Hägg beskriver att man haft olika roller med gemensam personal under dagen i verksamheter som varit samlokaliserade.
I det här fallet har det varit varit svårigheter att kunna kombinera dessa roller och hitta sin roll i vissa sammanhang.
- Vi trodde det skulle fungera men det har det inte gjort optimalt, säger hon.
Emilkraften har efter en mycket intensiv period med filmbyn haft uppdraget att fortsätta utveckla Mariannelundsbygden och idéer kring det har arbetats fram.
- Vi har haft ett väldigt bra arbete under Annelis styrelse. Nu kan man lägga fokus på olika områden. Vi kommer att fortsätta projekten som är planerade, säger Annelie Hägg.
- Emilkraften har fått två miljoner att utveckla utemiljön kring Filmbyn. Det är ett stort och viktigt projekt, säger Annelie Hägg om projekt i nära tid.
Hon berättar även att integrationsprojekt kan bli aktuella för Emilkraften.
- Vi har inte formaterat den ansökan men vi tycker att integration kan vara något för Emilkraften att stödja, säger hon.
Ivonne Svahn