Ormsommar eller inte?

Sommar, sol och... ormar. Flera personer har kontaktat vår tidning och berättat att det är "en riktig ormsommar i år". - Det stämmer inte, säger experterna. I sommar har hundägare kontaktat tidningen för att göra oss uppmärksamma på att det är gott om huggorm i sommar.

Shetland sheepdoghanen Tim från Mariannelund blev i sommar huggormsbiten. Foto: Privat

Shetland sheepdoghanen Tim från Mariannelund blev i sommar huggormsbiten. Foto: Privat

Foto:

Eksjö/Mariannelund2008-07-31 06:30

Vi bestämde oss för att undersöka saken.
Eftersom smådjurspraktiken i Eksjö har begränsade öppettider i sommar, tog vi kontakt med smådjurspraktiken i Jönköping istället.
- Vi har inte behandlat fler djur med ormbett än vad det brukar vara en normal sommar. Vi får in ormbitna djur varje vecka. Ibland kan det vara flera samma dag och sedan är det lugnt igen. Men det är ganska regelbundet, säger Åsa Strömberg, veterinär på smådjurspraktiken i Jönköping.
Hon tycker att det oftast är fler djur som blir ormbitna på försommaren.
Oftast tar bettet i nosen eller i benen.
- En hund är ju gärna framme och nosar på ormen och därför är det vanligare att den blir biten där eller i ett ben. Det är mer ovanligt att de blir bitna någon annanstans på kroppen, säger Åsa Strömberg.
En hund som blir ormbiten kan behandlas på olika sätt. Det vanligaste  - och enligt Åsa Strömberg absolut bästa - är att behandla med antiserium.
Först testar veterinären enkelt på djurhuden om djuret tål behandlingen.
- Vätsketerapi är också viktigt och att kontrollera hunden det första dygnet. Den ska vila så att inte giftet sprider sig i kroppen, berättar hon.
Veterinären brukar även ta ett blodprov på det ormbitna djuret för att se att giftet inte spridit sig till lever och njurar.
Tre-fyra procent av djuren som blir huggormsbitna dör och då beror det oftast på att giftet har spridit sig till organen.
- Djuren dör av sekundära skador om de fått för mycket gift i sig. De kan till exempel dö av njursvikt, säger Åsa Strömberg och berättar vidare att hon personligen även brukar sätta in antibiotika vid ormbett.
Kortison har veterinärerna gått ifrån allt mer efter att man upptäckt att dödligheten varit högre när man satt in detta.
Men om det finns risk för svullnad i svalget rekommenderas kortison.
- Hur ett djur ska behandlas varierar från fall till fall. Det har att göra med hur stort djuret är, hur länge sedan det var det blev ormbiten och hur mycket gift den fått i sig. Om ormen nyss tagit ett byte kanske den inte sprutat in så mycket gift, förklarar hon.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om