Oro kring apotek och mammografi

Socialdemokraterna i Eksjö kommun med oppositionsråd Diana Laitinen Carlsson (s) i spetsen oroas över apotekets neddragning i Mariannelund. Hon har lyft frågan och vikten av att ha kvar servicen hos kommunledningen.

Indragning av mammografin och nu senast en kraftig neddragning av apotekets service är två viktiga servicefunktioner som nedmonterats i Mariannelund.

Indragning av mammografin och nu senast en kraftig neddragning av apotekets service är två viktiga servicefunktioner som nedmonterats i Mariannelund.

Foto:

Eksjö/Mariannelund2016-06-04 08:54

Diana Laitinen Carlsson förlägger varje månad en viss tid av sin arbetstid i Mariannelund, för att hon lättare ska kunna nås av medborgarna i östra kommundelen. Men också det motsatta, att hon på plats ska kunna ta del av vardagen, problem och frågor.

Att apoteket har dragit ner har mötts av starka reaktioner bland invånarna.

- Jag har fått ett antal samtal om det, säger hon.

- Neddragningen kom väldigt hastigt och vi i kommunen blev inte informerade.

Hon har kontaktat socialchefen för att se vad verkningarna blivit. Svaret hittills har varit lugnande.

Hon läser högt svaret hon fått där socialchefen meddelar att inga brukare än så länge blivit lidande, vad man hittills vet. Möjligen skulle det kunna bli en fördröjning av hemsändning men det anser kommunen kan hanteras då det finns akutskåp för vissa sorters läkemedel.

Hon har även lyft frågan hos kommunledningen och vill att kommunen tar kontakt med apoteket för att se hur man resonerar när man drar ner verksamheten på en ort, som ökat med halva sin befolkning, på mycket kort tid.

- Jag anser att kommunledningen bör ifrågasätta det.

- Jag och S-gruppen i Eksjö tycker neddragningen är förskräcklig. Det blir en försämring av servicen på landsbygden som går i helt fel riktning mot vad vi önskar.

Man måste ta sig till Eksjö (eller annan ort). Jag tänker på de som inte har tillgång eller kan köra bil eller åka kommunalt, säger hon.

Men hon berör även de med bil som jobbar i Mariannelund.

- Tidigare fanns möjlighet att få ut sin medicin på lunchen men nu tar det ett antal timmar att lösa det.

Nedmonteras bit för bit

För något år sedan meddelade Regionen att mammografivagnen - en mobil enhet som flyttas runt i länet för mammografi - slutade åka till Mariannelund.

En service som innan erbjudits vartannat år under tre veckors tid. Men regionen ansåg att befolkningsunderlaget i Mariannelund var vikande och att det inte var särskilt många kvinnor som blev kallade. Det påpekades att många av dem valde att boka om tiden till Eksjö eftersom man jobbade i Eksjö.

I stället sattes vagnen upp på Nannylundsområdet i Eksjö, långt från kollektiva kommunikationer.

- Vi ser samma problem med mammografin. Vi har tagit upp det med regionen och utifrån att servicen försämras. Man måste ta sig till Eksjö och då finns det stor risk att man inte åker. Jobbar man i Mariannelund tar det ett antal timmar att åka på undersökningen och det är lätt att hoppa över ett livsviktigt besök, för livsviktigt är det det är, betonar hon, glad att riksdagen nu klubbat igenom gratis mammografi.

Hon anser att det är viktigt att kommunen trycker på och försöker påverka i de här frågorna.

- Vi i S-gruppen vill ha tillväxt i alla delar av Eksjö kommun och en levande landsbygd där alla ska ha möjlighet att leva, bo och arbeta på samma villkor som i tätorterna. Att försämra servicen är att gå åt helt fel håll. Dessutom finns risken att många får svårare att få viktig. medicin i tid och att många kvinnor kommer att avstå från en livsviktig, kostnadsfri undersökning, säger hon.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om