Ortens asylboenden avvecklas till hösten

Enligt Migrationsverkets senaste prognos kommer antalet asylsökande i år att vara fortsatt lågt jämfört med 2015. Därför kommer vissa boenden att avvecklas till hösten. I Mariannelund kommer nära 180 asylplatser försvinna när Kullagården och Mariannelund city center tas ur bruk som flyktingboenden.

Foto: Arkiv

Eksjö/Mariannelund2016-08-04 16:30

Samtliga av Migrationsverkets avtal för upphandlade asylboenden löper ut senast den 20 september, alternativt 20 november 2016. Enligt nu gällande prognos kommer 40 000 personer komma till Sverige för att ansöka om asyl under året.

Bedömningen är att 35 000-40 000 asylboendeplatser i oktober är tillräckligt för att klara behovet ett halvår framåt. Behovet av boendeplatser bedöms dock redan under kommande år att minska kraftigt.

I dagsläget finns det en överkapacitet på platser, dessa platser ska skyndsamt avvecklas.

Vid omplacering ska en särskild hänsyn tas till barnfamiljer och barnens skolstart i augusti. Därför skriver Migrationsverket att överflyttningen till nya boplatser bör ske under augusti månad.

Vad det gäller Mariannelund, innebär det att avtalen för Kullagården och Mariannelund city center löper ut i höst.

Det preliminära slutdatumet är den 20 november på båda ställena. Tillsammans har de haft plats för 174 asylsökande.

– Vi kör på och tar en dag i taget, säger Sharkiya Andersson som äger Mariannelund city center i en kommentar till vår tidning.

Vi har även sökt Johannes Ipek, talesperson och involverad i företaget Ljus Framtid AB som driver Kullagården. Men han har inte velat komma med någon kommentar till Migrationsverkets avvecklingsbeslut.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om