Osäkert om trasig bankomat lagas

Mariannelunds enda kvarvarande bank lägger ner. Kvar hade en bankomat funnits - när den lagas. Men nu finns överhängande risk att orten aldrig får tillbaka bankomaten igen.

Serviceboxen och bankomaten utsattes för ett inbrottsförsök natten till den 26 november. Serviceboxen lagades kort efteråt men däremot inte bankomaten. Den skulle lagas men nu utreds om den överhuvudtaget ska vara kvar. Foto: Ivonne Svahn

Serviceboxen och bankomaten utsattes för ett inbrottsförsök natten till den 26 november. Serviceboxen lagades kort efteråt men däremot inte bankomaten. Den skulle lagas men nu utreds om den överhuvudtaget ska vara kvar. Foto: Ivonne Svahn

Foto:

Eksjö/Mariannelund2018-01-09 07:35

I slutet av november meddelande Swedbank att man tar sin hand från Mariannelund och lägger ner sitt kontor den 31 januari.

Besvikelsen i bygden har varit stor även om många uttryckt att det var väntat efter att banken drog in sin kontanthantering för några år sedan. Ett beslut som väckte många protester.

Kunderna hänvisas efter januari i stället till Hultsfred eller till Eksjö.

Bara dagar efter att bankledningen meddelat sitt beslut gjordes ett inbrottsförsök i både servicebox och bankomat.

Serviceboxen lagades kort därefter men där bankomaten fanns står i dag bara en hänvisning till andra orter, flera mil bort. Väggen på vilken den trasiga bankomaten sitter är täckt med en träskiva.

Ortsborna har tålmodigt väntat på att bankomaten ska lagas men nu står det klart att så kanske aldrig blir fallet.

- Man har beställt en sak från Tyskland men jag köper inte det. Hade det varit i Stockholm så hade bankomaten varit lagad dagen efter, ifrågasätter John Hannah som är delägare i Ica-butiken.

Många bankkunder som vill ta ut pengar har vänt sig till Ica.

- De har frågat om bankomaten.

För att underlätta för invånarna och besökarna har Ica nu beslutat att erbjuda kontantuttag i butiken för de kunder som har bankkort. Det gäller både de som har Icabanken men även andra banker. Undantaget är Nordea som man inte har avtal med.

- Eftersom bankomaten inte är lagad vill vi göra vad vi kan för att hjälpa till, säger han.

Kunderna kan ta ut maximalt 2000 kronor per gång.

Butiken har satt 500 kronor som lägsta gräns på grund av att man inte själva vill riskera stå utan mindre sedlar.

- Vi kan absolut inte bli av med växel, säger John Hannah.

Kunderna har gett sitt stora gillande till initiativet i väntan på bankomaten.

- Folk är glada och tacksamma för att de kan ta ut pengar, säger han.

Lagas kanske inte

Och nu ser det ut som att väntan på bankomaten kan komma att bli förgäves.

När den vandaliserades blev Swedbanks svar att den skulle lagas.

- Vi har dubbelkollat och den ska vara kvar, sa Swedbanks lokala bankchef Per Gröön i samband med att banken meddelade sitt beslut i november.

Men det svaret är inte lika givet längre. Det kan också förklara varför bankomaten inte lagats på en och en halv månad.

- Det är inte säkert den blir kvar. Det är inte självklart, bekräftar Johan Nilsson, kund- och marknadschef på Bankomat AB, som ansvarar för bankomaten.

Sagts upp

Att bankomaten blev vandaliserad har sin betydelse men att man fått besked att banken ska läggas ner, spelar en stor roll.

- Vi håller på att undersöka förutsättningarna att ha bankomaten kvar och har ställt frågan till våra kunder, säger han.

Vilka är då kunderna? I det här fallet handlar det inte om någon lokal anknytning i form av ortsbor eller företag på orten som man kanske kan tycka, utan det handlar om Bankomat AB:s kunder, det vill säga bankerna i landet ska yttra sig i frågan.

Statistiken för bankomaten i Mariannelund vad gäller uttag finns men är inte officiell.

Bankomaten och möjligheten att ta ut pengar har stor betydelse i samhället men antalet uttag går inte jämföra med en stor stad och då hamnar inte heller bankomaten på en topplacering för Bankomat AB att behålla av ekonomiska skäl.

Bankomat AB hyr en lokal av banken som i sin tur hyr av fastighetsägaren.

- Vi har blivit uppsagda av Swedbank. Det finns ett speciellt avtal att man har rätt att säga upp om banken lägger ner, förklarar han.

Bestämmer sig Bankomat AB för att trots allt behålla bankomaten i Mariannelund så måste lokal- och hyresfrågan lösa sig.

- Den står i bankens lokal så det behövs byggas om. Enklast är att göra om på den platsen vi är, om vi ska vara kvar, säger han.

Beslut i frågan om bankomaten blir kvar tas senast den 31 januari, sålunda samma dag som banken läggs ner.

Johan Nilsson säger att han har stor förståelse över att folk kommer att bli besvikna om bankomaten läggs ner men säger samtidigt att det sker en förändring i användandet av kontanter.

Problemet Mariannelundarna ser är kanske att den förändringen sker främst i större städer utan att man för den skull minskar servicen där. Försvinner bankomaten kan det finnas risk att också serviceboxen (ägs av Loomis) kan komma att hamna "fel" geografiskt då den ensam inte bär sig ekonomiskt. Både bankomat och servicebox har hittills skötts av Loomis.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om