Patient skulle avvakta vid infarkt

En 72-årig kvinna på Höglandet fick ont i bröstet och ringde Höglandssjukhusets jour. Men sjuksköterskan bad henne bara att avvakta. Nästa dag konstaterades en hjärtinfarkt. Socialstyrelsen anser det "synnerligen anmärkningsvärt" att en för uppgiften helt oerfaren sjuksköterska fått arbeta på jouren.

Eksjö/Mariannelund2012-02-28 07:10

Personal från privata och landstingsdrivna vårdcentraler i länet bemannar jourmottagningen på Höglandssjukhuset. Det innebär att det är olika personal varje kväll. Personalen tjänstgör utifrån sin ordinarie anställning på sin vårdcentral. Ingen person är utsedd att ha det övergripande medicinska ansvaret. Cheferna på respektive vårdcentral har det medicinska ledningsansvaret under jourpassen.

Muskelansträngning
När en 72-årig kvinna ringde jourmottagningen då hon fått bröstsmärtor möttes hon av en sjuksköterska som bara jobbat sex månader inom primärvården.
Den 72-åriga kvinnan hade, efter hon skottat snö, fått molande och krampaktig värk i bröstet, vilken strålade ut i fingertopparna.
Kvinnan var själv orolig för att hon fått en hjärtinfarkt.
Sjuksköterskan bedömde dock situationen annorlunda och menade att det var muskel- och skelettrelaterad smärta. Patienten fick rådet att avvakta och ringa igen om hon blev sämre.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om