Patient togs inte på allvar - dog

Socialstyrelsen riktar skarp kritik hur en vårdcentral i Eksjö bemött en multisjuk patient. Mannen avled samma vecka efter att han träffat flera läkare på vårdcentralen. Bland annat fördröjdes en provanalys som blev avgörande för utgången av patientens tillstånd.

Eksjö/Mariannelund2011-09-02 06:20

Den sjuke mannen hade sedan tidigare flera allvarliga sjukdomar. Tidigt i våras började han att kräkas och fick diarréer. Efter en vecka var han fortfarande inte bra och sökte då vård på vårdcentralen i Eksjö.
Han var då intorkad efter att inte fått behålla någon vätska och kunde knappt kissa.
Inga prover togs förutom en bladderscan som visade att han hade urin i urinblåsan. Han skickades hem utan åtgärd. Mannen blev dock sämre och återkom ett par dagar senare. Cystatinprov togs men blev kvar i centrifugen. Det akutmarkerades inte och undersköterskan som tog hand om det tyckte att man kunde vänta att skicka provet när patienten ändå kom tillbaka för en annan provtagning några dagar senare. Två dagar senare togs mannen in akut till sjukhuset där han avled kort efteråt.

Fel medicin
Socialstyrelsen konstaterar att läkarna på vårdcentralen inte gjorde någon helhetsbedömning. Ingen tittade på medicinlistan. Mannen hade läkemedel som borde tagits bort vid tecken på intorkning. Så skedde aldrig.
Socialstyrelsen konstaterar att undersköterskans beslut att fördröja provsvaren blev direkt avgörande för utgången av patientens tillstånd.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om