Patienter tvingas betala sjukresor

Reglerna för sjukresor ändras i Jönköpings län. Från nästa år får patienterna bara ersättning för resor till vårdgivare utanför landstinget efter specialistvårdsremiss eller vårdgarantiremiss.

Eksjö/Mariannelund2011-10-18 06:18

Landstinget tvingas spara 45 miljoner kronor eller 0,5 procent av sin budget nästa år.
Tolv miljoner sparas in genom att låta dra in sjukreseersättningen till patienterna.
Enda undantagen är ersättning för sjukresor till länets sjukhus vid återkommande kvalificerad vård som dagsjukvård, onkologisk behandling och dialys.

Återbud
Landstinget brottas med sena återbud.
Många återbud lämnas så sent att det är omöjligt att erbjuda en annan patient tiden. Det är ett stort bekymmer och kostar naturligtvis i resurser.
Därför ändras återbudsreglerna från nyåret och det med god marginal för landstinget.
Den som lämnar återbud utan godtagbart skäl senare än tre hela vardagar (72 timmar) före bokat besök eller bokad behandling/operation får betala besöksavgiften.
Om vården på motsvarande sätt bokar av besök eller behandling senare än 72 timmar, behöver patienten inte betala för det besök eller den behandling/operation patienten bokas om till.

Uppsägningar
Besparingarna kommer att drabba hela landstinget och landstingets politiker utesluter inte att det kan innebära personaluppsägningar på sina håll. Exakt hur vården ska spara blir upp till respektive verksamhet att själv bestämma.
En huvudorsak till besparingarna är att Jönköpings läns landsting är förlorare när det ekonomiska utjämningssystemet mellan landets landsting förändras. Förändringarna innebär att länet förlorar mycket pengar, 85 miljoner per år.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om