Peab backar kring Barnfilmbyn

Peab AB kommer inte ingå i det fastighetsbolag som kommer att bygga Barnfilmbyn. Byggjätten är fortfarande aktuell i projekteringsarbetet men däremot är det nu inte alls säkert att det blir Peab som bygger det nya huset som ska inrymma Filmernas hus.

Skiss: Arkitektbyrån BSV

Skiss: Arkitektbyrån BSV

Foto:

Eksjö/Mariannelund2016-08-15 12:26

Alla bitar hade fallit på plats och markarbetena inför byggandet av det hus som ska inrymma Barmfilmbyns utställning inleddes under försommaren. Kvar var ett formellt bildande av ett fastighetsbolag men det har mött på patrull då Peab dragit sig ur sitt engagemang i fastighetsbolaget.

När idén kring om att bygga ett Filmernas hus började utvecklas fanns ambitionen att göra allt i en och samma organisation. Tanken var att Snickarboa AB skulle stå för allt det med hjälp av olika finansiärer där landstinget förväntades bli en stark bidragsgivare.

Men under processen gjorde dåvarande landstinget klart att regionen inte kunde gå in och bidra med medel till att bygga en fastighet. Man kunde tänka sig stötta verksamheten och har så gjort men däremot inte vara delaktig i att bygga fastigheter.

Fastighetsbolag

Barnfilmbyprojektet var tvungen att tänka om och bildandet av ett fastighetsbolag blev då lösningen.

Eftersom Peab är engagerad i Itolv AB i Eksjö föll det sig ganska naturligt för projektet att fråga om bolaget kunde vara intresserat att engagera sig i satsningen i Mariannelund också. Det skulle ske genom att bli delägare i ett nytt fastighetsbolag tillsammans med Snickerboa AB och Eksjö kommun. 

Och intresse väcktes. En tidigare avsiktsförklaring tillsammans med Eksjö kommun förklarar att man är intresserad av projektet och Peab har under en längre tid lyfts fram som en part i bolaget.

Allt verkade frid och fröjd men sedan dess verkar dock Peab ha ändrat sig.

Bolaget ska enligt uppgifter till tidningen inte misstro projektet men verkar ha ändrat sin policy internt där nya personer i bolagets ledningsnivå väljer en annan ståndpunkt och inriktning.

Vad tidningen erfar tros det bero på det klassiska kring vinstmål.

En satsning i en storstadsregion förutsätts ge högre avkastning och anses säkrare än vad en satsning på en så liten ort som Mariannelund gör.

Tidningen har försökt nå Peab för en kommentar men utan att lyckas. I stället lotsades vi runt till flera personer som hänvisade vidare.

Till slut kopplas vi till en projektchef i Kalmar och Blekinge län. Vi förklarar att satsningen inte ligger i de länen om än bara några meter på gränsen in i Jönköpings län.

- Det har ingen betydelse. Det hade jag känt till. Jag har aldrig hört talas om det, blir svaret.

Uppenbart är dock att Peab inte längre finns med i listan på Barnfilmbyns hemsida bland finansiärer i kommande fas i projektet.

Projektering

Bolaget kommer att delta i projekteringsarbetet men representerar inte det nya fastighetsbolaget. Sålunda lär man av allt att döma  då inte heller vara den som bygger Filmernas hus.

För kommunen och Snickerboa AB bör den plötsliga motgången ha medfört en del huvudbry, inte minst för att projektet ska kunna ros i land och inte tappa fart.

Redan nästa försommar ska anläggningen nämligen stå klar.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om