Pistmaskin på önskelistan

Valbackens pistmaskin börjar bli dålig och föreningen bakom backen vill gärna att kommunen ska stötta ekonomiskt så att man kan köpa en bättre maskin.

Ledamöter i tillväxt- och utvecklingsnämnden har besökt flera anläggningar i kommunen. Här ges information om Valbackens verklighet och förutsättningar. Foto: Ivonne Svahn

Ledamöter i tillväxt- och utvecklingsnämnden har besökt flera anläggningar i kommunen. Här ges information om Valbackens verklighet och förutsättningar. Foto: Ivonne Svahn

Foto:

Eksjö/Mariannelund2016-12-03 11:06

Valbacken var ett av stoppen när politikerna i tillväxt- och utvecklingsnämnden besökte anläggningar i kommunen.

Sedan tidigare har föreningen informerat kommunen om behoven i anläggningen och de satsningar man behöver hjälp med för att ro i land.

För tio år sedan köpte Valbacken en begagnad pistmaskin. Ett stort lån togs men man fick även 130 000 kronor i bidrag av kommunen.

Den pistmaskinen börjar nu få åkommor allt oftare. Tack vare maskinkunniga och intresserade eldsjälar har man hittills kunnat lösa situationen. Men risken för ett stillestånd ökar och att få in nytt folk i arbetet när man har för dåliga saker hämmar.

Kan inte dela

Kommunens politiker undrade om det var möjligt att samarbeta om en pistmaskin men det samstämmiga svaret blev nej.

När kylan väl kommer, gäller ett intensivt arbete dygnet runt för att få backen klar, vilket har betydelse för vinterns inkomst. Dessutom är maskinen så bred att den inte går att transportera på vägar hur som helst.

- Att hjälpa någon annan någon gång är en sak men i driften är det inte möjligt. Då får vi lägga pengarna på transporter i stället, menade föreningens representanter.

En maskin importerad från exempelvis Alperna som är åtta-tio år ligger på någonstans mellan 400 000- 700 000 kronor.

Linan till liften

En annan sak som börjar bli sliten är draglinan till liften. Den är 18 år. Den har inte försämrats så mycket under åren men var, som föreningen uttrycker det, sliten redan när den köptes in.

Nya linklämmor har köpts men de är nu redan tio år så de börjar också bli aktuella att byta.

Linan har besiktigats vilket sker genom en sorts röntgen. Den har godkänts ett år framåt då en ny besiktnings ska göras. Varje besiktning går på cirka 15 000 kronor.

En ny lina med linklämmor kostar cirka 120 000 kronor.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om