Pojkdrömmen blev verklighet till slut

Bo Engdahl och hans sambo Madelene Svensson satsade många miljoner på sitt lantbruk. I dag har de en nybyggd ladugård där 140 kor och deras kalvar går på lösdrift. I den gamla ladugården finns åtta bastanta avelstjurar.

Bo Engdahl och Madelene Svensson tillsammans med en av kalvarna i lösdriftshallen.

Bo Engdahl och Madelene Svensson tillsammans med en av kalvarna i lösdriftshallen.

Foto:

Eksjö/Mariannelund2012-03-02 23:16


Det började med att Bo Engdahl arrenderade gården som han i dag äger. Han köpte loss gården 2005 och tankarna om att utöka lantbruket fanns redan från början. Tidigare hade Bo sina djur i olika ladugårdar men jobbet med att åka från ställe till ställe tog för mycket tid.

Alla djur samlade
- Det är bättre att samla alla djur på ett och samma ställe och därför passade jag på att köpa gården när den blev till salu. Jag hade redan innan köpte gården, tankar på en lösdriftshall, säger Bo Engdahl.
För tre år sedan började bygget av den hall där korna tillbringar vintern. Hallen är indelad i fyra olika grupper och det finns två kalvboxar i varje grupp. På ena sidan av hallen finns foderbordet och på denna sida finns det ingen permanent vägg. Nu när det är kallt har Bo hängt upp stora tygstycken som skyddar korna från blåst och kyla. När det var som kallast frös vattenanläggningen i hallen sönder så han har fått transportera vattnet från den andra ladugården.
- Ändå har vi varmvatten som cirkulerar i rören och vi köldskyddat alla kopparrören i hallen men tyvärr så var det många rör som gick sönder. Men nu är det lagat och vi ska dra igång det så fort som möjligt, säger Madelene Svensson.
Inom bara några veckor ska 105 av deras kor kalva och då blir det full fart i lösdrifthallen. När tidningen är på plats har bara fåtal kalvar kommit till världen.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om