Polisen uppmanar vuxna till ansvar

De senaste tio åren har fem personer omkommit sedan de skjutit fyrverkerier. Varje år skadas dessutom upp mot 300 personer mer eller mindre allvarligt.

Eksjö/Mariannelund2008-12-30 07:24

- Det är inga roliga siffror. Bortsett den smärta och det onödiga lidande som olyckorna orsakar, kostar de också samhället mycket pengar varje år, säger Kjell Johansson, tillförordnad chef vid Tillståndsmyndigheten vid Polismyndigheten i Jönköpings län.
I samband med nyårsfirandet fyrar svenskarna av många tusen fyrverkerier. Fyrverkerier till ett värde av runt 200 miljoner kronor bränns av på bara någon timme.
För att få köpa eller använda fyrverkerier måste man enligt svensk lag ha fyllt 18 år. Att bryta åldersgränsen eller langa fyrverkerier till minderåriga kan ge böter eller fängelse.
- Det finns en orsak till att det finns en åldersgräns. När man är ung har man inte det rätta omdömet och det är lätt att det kan gå fel. Därför vädjar vi nu till föräldrar att ta sitt ansvar och inte köpa fyrverkerier till barn och ungdomar. De som säljer dessa varor måste också ta ansvar och verkligen ifrågasätta och kräva legitimation framförallt av unga personer, säger han.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om