Polisens råd: Så försvårar du för inbrottstjuvarna

Allhelgonahelgen och Halloween står för dörren. Det är också en helg då många villainbrott brukar inträffa när många hus står tomma.

Eksjö/Mariannelund2015-10-30 05:05


Många väljer att åka bort till vänner och släkt över allhelgonahelgen. Därmed är det många villor runt om i länet som står tomma under några dagar och nätter. Något som inbrottstjuvarna inte är sena att utnyttja, menar polisen.

- Vi kan tyvärr se att antalet villainbrott ökar under den här helgen och det beror såklart på att fler villor står tomma, säger Björn Dahlbäck, polis i polisområde Jönköping.

Björn Dahlbäck leder just nu en satsning mot villainbrott.

Han påminner om att tjuvarna ofta passar på vid helger som den här då många är bortresta.

Mycket av polisens arbete handlar om förebyggande åtgärder och Björn Dahlbäck poängterar att man som enskild villaägare kan göra mycket för att försvåra för tjuvarna.

- I grund och botten handlar det om att få det att se ut som om att du fortfarande är hemma, så att tjuven inte vågar sig in. Ha timer på lampor så de tänds och släcks vid olika tidpunkter och gärna en timer även på radion. Utomhus är det bra om belysningen är kopplad till en rörelsevakt, säger Björn Dahlbäck.

Han uppmanar också att man ska förvara stegar inomhus och att de ska vara fastlåsta, så tjuvarna inte kan använda dem för att nå olåsta eller öppna fönster i det egna eller grannens hus.

På samma sätt bör trädgårdsredskap och verktyg förvaras inomhus så att en tjuv inte kan nå dem och använda dem vid ett inbrott.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om