Politisk organisation ses över

Aldrig har så många kommunfullmäktigeledamöter varit nya som under den här mandatperioden. Men samtidigt har aldrig så många hoppat av sina uppdrag som nu.

Eksjö/Mariannelund2013-03-20 07:24

I vanliga fall brukar det vara cirka 25 procent ledamöter i kommunfullmäktige. Senaste valet var det det 50 procent.
Agnetha Sköldunger, vice ordförande i den tillfälliga beredningen i Eksjö kommun, menar att det är skillnad i politiken idag mot förr.
- Dagens 40-åringar vill in i hetluften direkt. Man nöjer sig inte med att sitta långt ut som ersättare. Man vill uträtta något och det snabbt.
Anders Gustafsson, ordförande i beredningen, tror dock att just det kan göra att det kan bli för mycket för de nya politikerna.
- Det får inte bli en storkningseffekt för då förlorar man mycket av de satsnigar som partiet trots allt gör på sin kandidat, säger han.

Mer information
Han menar också att många yngre upplever en mandatperiod på fyra år som en väldigt lång tid.
Vid förra valet gjorde flera partier en medveten satsning på att få in just yngre.
- Det kanske var lätt att övertala någon att stå på listan. Men kanske skulle vi informerat mer om vad det innebär. Ett uppdrag medför ofta att man får andra uppdrag också.
Frågan som nu kommer att diskuteras inom partierna är om det är informationen som felat eller om organisationen inte fungerar som den borde. Var nämndsystemet bättre och borde kommunen gå tillbaka till det?
Kritik har kommit från flera avhoppande politiker att dagens organisation är för toppstyrd.

Enkät
Inför en ny mandatperiod brukar en anonym undersökning genomföras bland både nuvarande och avhoppande politiker. Av 111 utskick svarade 89, det vill säga 80 procent.
Däremot svarade bara 14 av de 30 som hoppat av. Den här gången ställdes av naturliga skäl en del frågor om själva organisationen. Ett par frågor riktades direkt till de avhoppade och gav frisvar som partierna nu ska titta närmare på.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om