Posten står fast besluten i sina nedläggningsplaner

Aldrig någonsin har Postens regionchef märkt av ett så stort engagemang från en bygd som i Mariannelund, när Postens nedläggningsplaner blev kända. Men Posten står obönhörlig. I juni ska brevsorteringskontoret i Mariannelund vara flyttat till Vimmerby och Eksjö. Bara rejält övertygande omständigheter måste komma fram, om beslutet ska ändras.

Eksjö/Mariannelund2010-03-10 07:28

Posten vill bli smalare och drar åt midjemåttet ytterligare. Orsaken sägs vara att färre skriver brev och att färre utnyttjar Postens service. Brevbärarna i Mariannelund ska sålunda flyttas till Eksjö och Vimmerby.
Men Posten är inte beredd att redovisa några siffror. I stället talar chefer om effektivisering, konkurrensutsatt marknad och ett behov av ökad flexibilitet, så att brevbärarna kan utföra sitt arbete bättre.
Men kunderna ska inte märka någonting och servicen ska bli densamma!
På landsbygden börjar man bli luttrad av dessa formuleringar. Men man vet också historiskt vad det inneburit gång, på gång i olika sammanhang. För Mariannelundarna handlar det inte "bara" om åtta jobb utan så mycket mer, så oerhört mycket mer, när det gäller bygdens fortlevnad.
Vissa saker kan kläs i siffror, andra bara i möjligheten att bevaras och utvecklas.

Ena följer efter andra
Postens regionchef Lars Selim har varit med och lagt ner kontor förr. Bland de senaste finns Norrahammar. Dess brevbärare fick flytta in till Jönköping. Skänninges anställda fick i sin tur åka till Mjölby.
Aldrig någonsin har han dock varit med om ett så stort engagemang och så många protester som från Mariannelund. En kamp som till och med drivit frågan om glesbygscentrum vara eller inte till riksdags- och regeringsnivå.

Tjänstefel
- Mariannelundarna värnar om sin bygd och de har en stor drivkraft som jag respekterar. Men det är två särintressen och det vore tjänstefel av mig att inte anpassa kostnaderna, säger Lars Selim.
Han pratar därefter varmt och länge om att Posten verkar i en konkurrensutsatt och avreglerad marknad.

Finns det någon konkurrens i de här bygderna. Är det inte mer i Stockholm?
- Konkurrensen är egentligen större indirekt, att vi skickar meddelanden elektroniskt och att vi tappar brevmängd.
När våra brevmängder minskar, minskar också våra intäkter och vi måste se över våra kostnader och anpassa dem, så vi kan överleva i konkurrensen.
De här gör vi på många ställen. Det här är en ganska vanlig åtgärd, säger han.

Tjänar ni något på detta?
- Vi har ett befintligt kontor i Vimmmeby och ett i Eksjö och drar inte på oss några nya lokalkostnader. Man har större möjlighet på en arbetsplats med 20 medarbetare än en plats med åtta anställda, att hantera exempelvis sjukdom och ledighet.
All post måste delas ut oavsett om vi har sjukdom eller har medarbetare, som är borta på annat vis.

Är det någon chef inom Posten som tänkt motsatt tanke, att förlägga verksamheten till mindre orter. Mariannelund ligger ju mellan Eksjö och Vimmerby?
- På en större ort är det lättare och vi vill vara etablerade på orter där vi har fler kunder. När det försvinner arbetstillfällen från orten så förstår jag Mariannelundarnas åsikter. Men det blir ingen försämring av servicen. Vi möter våra kunder via våra postombud och inte genom brevbärarkontoret.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om