Projekt ledde till Rumänien

Projektet: att samla in och lämna pengar till en skola i Rumänien. Fyra tjejer från Eksjö gymnasium använde sitt projektarbete till att försöka förbättra vardagen i den fattiga staden Alesd.

Eksjö/Mariannelund2007-04-14 04:25

Alla intryck som de trodde sig fått genom medias bilder, kunde inte jämföras med verkligheten. När de fyra tjejerna från Eksjö gymnasium, Mikaela Nyberg, Maja Offenbartl, Jessica Tindholm och Helena Johansson väl var på plats i den rumänska staden Alesd, kunde de för första gången "röra" vid fattigdomen.
- Det var helt annat att se det i verkligheten. Att möta människorna, känna lukterna och se hur barnfamiljer bodde och levde, berättar Jessica.
Tjejerna fick chansen att uppleva staden på riktigt när de besökte skolan och såg familjernas bostäder. De fick gå runt i byn, leka med barnen och under vistelsen i Rumänien bodde tjejerna även på ett dagcenter för gatubarn och hemlösa. Detta var deras projektarbete som ska redovisas innan de tar studenten till sommaren. Gruppen visste från början att de ville syssla med biståndsarbete på sin projekttid. Redan förra året hade en grupp elever på Eksjö Gymnasium arbetat med samma projekt, med att samla in pengar till en fattig stad.
- Vi ville följa upp deras arbete och föra projektet vidare, säger Maja, och berättar hur hon och hennes kompisar gärna ser att någon fortsätter med det här projektet även nästa år.
Hur känns det då att besöka en stad som Alesd, med skjul som hus och fattigdom och utanförskap.
- Man känner sig bortskämd när man tänker på hur bra man själv har det. Jag vet ju att jag inte rår för att jag har det bättre ställt än dem, men man tänker ändå så, säger Jessica.
- Ja, man omvärderar allting säger tjejerna.
På frågan om de kan tänka sig att arbeta med liknande projekt i framtiden är alla eniga, det vill de gärna göra. Och de skulle gärna vilja åka tillbaka till just Alesd eller Clusj för att se hur staden, samhället och skolan utvecklas.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om