Psykiatriska kliniken fyller 20 år

1988 fick slutenvården i Eksjö sin första patient. Psykiatriska kliniken på Höglandet firar sitt 20-årsjubileum med föreläsningar, jippon för personalen och öppet hus för allmänheten.

Bo Fahlström (s), Emma Löfdahl (fp), Bo Kenneth Knutsson, verksamhetschef på psykiatriska kliniken i Eksjö och Vagn Liest, cheföverläkare och biträdande verksamhetschef berättar om prioriteringarna inom den psykiatriska verksamheten.

Bo Fahlström (s), Emma Löfdahl (fp), Bo Kenneth Knutsson, verksamhetschef på psykiatriska kliniken i Eksjö och Vagn Liest, cheföverläkare och biträdande verksamhetschef berättar om prioriteringarna inom den psykiatriska verksamheten.

Foto:

Eksjö/Mariannelund2008-01-19 05:06


Mycket har hänt inom psykiatrin på Höglandet de senaste åren.
Från början tyckte många att det var lite pinsamt att berätta att man led av en psykisk sjukdom men idag är det inte längre så.
3 165 personer hade kontakt med vuxenpsykiatrin på Höglandet förra året. 1988 gjordes det 15 445 besök medan motsvarande siffra förra året var 26 505 besök.
Vid de barn- och ungdomspsykiatriska mottagningarna genomfördes 2 333 besök fördelat på 478 patienter.

God tillgänglighet
Den första psykiatriska vård som bedrevs på Höglandet var på sinnessjukhuset i Eksjö som öppnades 1899. 1934 öppnades sinnessjukhuset i Jönköping och då fick patienterna i Eksjö åka dit istället.
Under mitten av 1900-talet startades många familjehem för främst lättare psykiskt sjuka.
- Många av dem skulle inte betraktas som psykiskt sjuka idag, säger landstingspolitiker Bo Fahlström (s).
- Men även om vi idag skrattar åt vad man gjorde förr så gjorde man vad man trodde var bäst då. Om 50 år kanske vi skrattar åt metoderna som används idag, påpekar landstingspolitiker Emma Löfdahl (fp).
Faktum var att det knappt fanns några behandlingsmetoder före 1952. Då låstes bara de psykiskt sjuka in. Därefter gick man från att använda metoder som långbad, insulinkoma och elbehandlingar till mediciner, samtal och psykoterapi.
- Målet för oss i Eksjö är att ha god tillgänglighet. Vi strävar efter att patienterna ska få träffa en specialist inom 14 dagar. Då hinner patienten inte heller bli så dålig innan han eller hon får hjälp, säger Bo Kenneth Knutsson, verksamhetschef för psykiatriska kliniken i Eksjö.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om