Psykiatriveckan är här

Under psykiatriveckan på Höglandet mellan måndag och fredag sätts framför allt psykisk ohälsa bland ungdomar i fokus. Psykiatriveckan arrangeras av Psykiatriska kliniken i samarbete med socialpsykiatriverksamheten och brukarorganisationerna på Höglandet.

Eksjö/Mariannelund2008-11-10 07:14

I år fokuserar veckan på ohälsa bland ungdomar med temat "Det är inte kört för att man mår psykiskt dåligt".
För att ungdomarna ska kunna ta del av föreläsningarna har man lokaliserat vissa till just skolan. Likaså äger övriga föreläsningar rum på platser som inte förknippas med psykiatri.
- Vi vill lyfta fram det här för målgruppen och ta tag i det på ett positivt sätt. Man kan ha ångest och då kan man komma och lyssna och se vad för hjälp det finns att få, säger överläkare Sandra Mulaomerovic, vårdenhetschef Jouko Rapakko och samordnare Christer Johansson, Nässjö kommun.

Ungdomar mår sämre
De har på senare år märkt av en kraftig ökning i ohälsa bland ungdomar.
Oftast söker man hjälp inom psykiatrin via distriktsläkaren.
Orsaken bland unga är oftast ångest eller självskadebenägenhet.
- Det är fler som inte går ut gymnasiet nu. Många bryter sina studier. Det ställer i sin tur till det, bland annat när det gäller att få ersättning och så vidare.
Orsaken att fler hoppar av är oftast ökade krav:
- Ungdomarna i dag har höga krav på sig. De ska läsa individuellt och redovisa. Förr gick klassen mer "tillsammans". Nu måste man kunna och våga mer själv och alla har inte de förutsättningarna.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om