Rädda för att bli magnetbestrålade

- Om Svenska Kraftnäts norra förslag går igenom kan vi se fram emot att bli en av landets mest magnetbestrålande byar. Det konstaterar boende i Brestorp.

Eksjö/Mariannelund2011-04-14 06:48

Fastighetsägarna i Brestorp i Mariannelund berörs hårt om Svenska Kraftnäts norra förslag om monsterledning blir verklighet.
I Brestorp finns fem hushåll varav de två närmaste ligger inom 40 till 140 meter och övriga inom 180 till 300 meter från den tänkta kraftledningen på 400 000 volt, vilka även berörs av två kraftledningar där den ena är på 130 000 volt.

Kan vi bo kvar?
Samtliga gårdar har varit i släkternas ägo i flera generationer och ortsborna undrar nu om de vågar satsa mer på sina olika näringar.
- Och hur går det för oss som inte är näringsidkare men satsat våra besparingar på ett boende på en idyllisk landsbygd. Försvinner idyllen och våra besparingar tillsammans med elektronerna i Svenska Kraftnäts ledningar, frågar de sig.

Klass som DDT
- Om norra förslaget går igenom kan vi se fram emot att bli en av landets mest magnetbestrålande byar. Kanske skulle det tillsammans med de cirka 50 meter höga kraftledningsstolparna bli ytterligare en turistattraktion, som de hårt arbetande turistsjälarna kan lägga till sina övriga attraktioner i det turisttäta område som Mariannelund tillsammans med Astrid Lindgrens Värld utgör, säger de lite sarkastiskt i ett samrådsyttrande till Svenska Kraftnät.
Brestorpsborna undrar om de överhuvudtaget kan bo kvar.
De påminner att WHO klassar elektromagnetisk strålning i samma klass som DDT och bly.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om