Rätt andning återställer lugnet i kroppen

Genom att medvetet tänka på hur man andas och ändra sin andning kan man mildra stress och avhjälpa sjukdomar. Det menar psykofysiolog Anders Lönedal som föreläste i Eksjö i helgen.

Eksjö/Mariannelund2013-01-22 07:28

Varför är det bra att andas?
Man kan också vinkla det: Vad händer om du slutar andas?
Anders Lönedals ämne kan både sägas vara enkelt men också en hel vetenskap. För andas måste vi ju och andningen påverkar allt i kroppen.
Men enligt Anders Lönedal har det stor betydelse HUR vi andas.
Många människor lever i ett för högt tempo utan att känna av det. Man har helt enkelt vant sig. Men kroppen har det inte och konsekvenserna kan bli förödande i felaktiga beslut och så vidare.

30 minuter
Kroppen bör bara befinna sig i ett stresstillstånd i maximalt 30 minuter innan återhämtning behövs igen. Många går med stress-systemet på hela dagarna och missar återhämtningen. Stressen är lömsk och kroppen reagerar som att vi blir utsatta för ett hot. Stress-systemet är väldigt känsligt och allt lagras i hjärnan.
- Vi kan exempelvis känna av stämningen i ett rum. Så fort vi får en reaktion så startar systemet (exempelvis irritation). Det pågår hela tiden en inre dialog i er, om ni tycker att det känns tryggt här. Om jag tar fram en förskärare och börjar vifta, så fortsätter dialogen men det händer saker i kroppen, säger han.
Han nämner stressreaktioner som handsvett, att matsmältningen går ner och att blodet tjocknar.

Glömmer bort
- Immunförsvaret blir väldigt aktivt en stund men sedan kroknar det och glömmer bort de ställen som tar död på oss om tio år, säger han.
- Blodflödet till hjärnan minskar med 50 procent och man blir inte så smart problemlösare. Svaren och det som man gärna ville ha sagt, kommer ofta när ett möte är slut.
- Empati ska man inte heller ha om alarmsystemet är på, påpekar han.

Sjuk när ledig
Typiska tecken på att man missat återhämtning är enligt Lönedal, kalla händer, eller att man blir sjuk så fort det blir julledigt eller semester.
- Hur många har spänd nacke och axlar, säger han och skickar ut frågan bland de långt över 100 personer som kommit till föreläsningen.
Spänd nacke och spända axlar är en del av överlevnadsfunktionen (skydd mot slag utifrån). Spända muskler ger mjölksyra. Det är egentligen ett bränsle, annars blir det koldioxid som måste andas ut.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om