Rätten friar förlossningsläkaren

Den överläkare som stått inför rätta misstänkt för vållande till annans död, efter en dramatisk förlossning som slutade med att barnet dog, frias både vad gäller åtalet vållande till annans död och vållande till kroppsskada. Det meddelade Eksjö Tingsrätt när domen föll under torsdagen.

Eksjö/Mariannelund2014-03-28 07:28

Rättegången som varade i sju dagar vid Eksjö Tingsrätt väckte stort intresse från olika håll, inte minst från de som arbetar inom vården. Det var dessutom en rättegång med många känslor.
En händelse från försommaren 2011 återberättades under rättegången från olika synvinklar. Det var en dag då det var mycket att göra på förlossningsavdelningen. Ett par skulle få sitt första barn efter en komplikationsfri graviditet. Men förlossningen blev mycket långdragen, värkarna var svaga och barnet kunde inte födas fram utan fastnade.

Inget kejsarsnitt
Ansvarig läkare, en överläkare med 40 års erfarenhet, tog den här dagen beslutet att gå emot gällande riktlinjer. I stället för kejsarsnitt i den aktuella situationen valde han fortsatt sugklocka.
Läkaren har beskrivit det som som en oförutsägbar kramp i mammans livmoder och att det var därför barnet fastnade.
Det hela slutade i tragedi då barnet dog och mamman fick svåra skador. Läkaren fick senare sin legitimation indragen.
Tingsrätten anser att läkaren gjorde fel när han frångick rutinerna ett antal gånger.
Man anser han gjort ett otillåtet risktagande och att hans agerande är så klandervärt att det innefattar straffbar oaktsamhet.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om