Redan sökande till nästa års hösttermin

Ungefär hälften av folkhögskolorna i landet kämpar med svårigheter att fylla platserna med ekonomiska dilemman som följd. De problemen har inte folkhögskolan i Mariannelund. Skolan är fullbelagd och till utbildningen Bibeläventyr finns det redan de som sökt till vårens kurs. Ja, till och med till nästa höst, för att vara säkra på att få en plats på skolan.

Mariana Matveevici från Moldavien, Anne Saarenpää, Kvicksund, Ruslan Shaikhutdinov, Ryssland och Anton Svensson från Bottnaryd är fyra av eleverna på den internationella utbildningen i Mariannelund. Foto: Ivonne Svahn

Mariana Matveevici från Moldavien, Anne Saarenpää, Kvicksund, Ruslan Shaikhutdinov, Ryssland och Anton Svensson från Bottnaryd är fyra av eleverna på den internationella utbildningen i Mariannelund. Foto: Ivonne Svahn

Foto:

Eksjö/Mariannelund2004-08-25 06:27

Folkhögskolan i Mariannelund, är i den trevliga situationen att den är fullbelagd, i den bemärkelsen att alla lokaler och elevboenden på skolan utnyttjas till fullo.
- Just nu är vi i andra halvan jämfört med många andra skolor och det är vi tacksamma för, säger rektor Anders Gustafsson.
Hans förklaring till att skolan får så många sökande år efter år är att gamla elever berättar för andra om skolan, vilket lockar nya elever.
De 98 eleverna är från 18 år och upp till kring 40 år med betoningen på de yngre då genomsnittsåldern är väldigt låg på folkhögskolan i Mariannelund.
- Många tar en paus i de traditionella utbildningarna. Det vi märker är dessutom att en hel del högskolestuderande gör ett avbrott i sina studier och studerar här ett år i stället.

Äventyr
Liksom tidigare år har intresset också i år varit väldigt stort för linjen Bibeläventyr där bibelkunskap varvas med äventyr och friluftsliv, såsom bland annat bergsklättring och segling.
- Vi har tvingats tacka nej till många då intresset varit mycket stort. Redan nu finns det de som sökt till vårens kurs och till och med till kursen nästa höst, säger han.
Bibelväxa, Bibelsocial och en allmän gymnasielinje lockar därtill elever.
Tillbaka efter ett års uppehåll är den internationella linjen InterConnect. Numera har man släppt utbytet med USA och koncentrerat sig på länder i öst och i Centralasien.

Kulturförståelse
Linjen har 19 elever varav tio är svenska. Övriga kommer från Ukraina, Moldavien, Ryssland, Tatarstan, Kirgizistan och Bulgarien.
Folkhögskolan har ett samarbete mellan Svensk Pingstmission och SIDA.
Uppehället för eleverna finansieras genom stipendier i församlingar och organisationer. De har mycket goda rekommendationer och har alla arbetat med socialt arbete, som de har för avsikt att fortsätta med efter halvåret i Mariannelund.
Utbildningen lär bland annat ut hur svenskt samhällsliv fungerar. Eleverna får lära sig mer om ledarskap, internationellt samarbete, demokrati och utvecklingsarbete.
- Det handlar mycket om kulturföreståelse, beskriver Anders Gustafsson.
De svenska eleverna har efter kursen möjlighet till misionspraktik i utbytesländerna.
Undervisningen sker på engelska där Otto Rimås och Irina Hagman är lärare. Irina var för några år sedan själv elev på den aktuella utbildningen.
Mariana Matveevici från Moldavien är en elev. Glatt uttrycker hon att hennes första intryck är väldigt bra. För henne är allt nytt. Både på skolan och i samhället i stort.
Hennes klasskamrat Anne Saarenpää från Kvicksund hejar redan vant på alla i personalen då kursen är hennes tredje på folkhögskolan i Mariannelund.
Men det är inte bara i Mariannelund som folkhögskolan är verksam. I Linköping finns 60 elever i en anpassad undervisning för invandrare. I Bjärka Säby läser 28 elever en bibelkurs.
Linjen blå Kust i Oskarshamn samlar 18 elever. En del av undervisningen sker i församlingar, en del på den välkända kristna båten Shalom.
Därtill är skolan engagerad i en utbildning i England vilken har 13 svenska elever. I denna varvas studier i bibelkunskap med socialt arbete.
- Det är en fantastisk stämning och mycket förväntan, beskriver Anders Gustafsson verksamheten i Mariannelund som bara börjat höstens kurser.
Folkhögskolan i Mariannelund ägs och drivs av Pingstförsamlingarnas skol- och kursverksamheter.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om