Regionen missgynnas i nytt elområde

Nästa år kan elpriset bli en betydande faktor när ett företag ska etablera sig i ett område. Eksjö kommun riskerar att hamna i landets dyraste elområde, vilket gör att ett företag som väljer mellan två orter kan rata Eksjö av den anledningen.

Eksjö/Mariannelund2010-10-07 06:17

I dag finns ett elområde för hela Sverige och det har varit lite av den svenska rättvisemodellen att det ska vara så. Strömmen ska kosta detsamma oavsett var man bor i landet. Att tända belysningen i Skåne ska kosta lika mycket som i översta Norrland. Men snart är det slut med det och det kan bli en betydande faktor när företag väljer var de ska välja att etablera sig.
Anledningen till att Sverige ska falla inom samma mallsystem som idag finns i exempelvis Norge och i Danmark, är EU-kommissionens kritik.
EU tycker att Sverige inte ska kunna avstå från att exportera el till sina grannländer, för att i stället överföra kraft inom landet. På så vis har man kunnat distribuera elen till ett och samma pris över hela Sverige. Vid stora effektuttag i landet har exporten till exempelvis Danmark begränsats. Det strider mot EU:s regler om fri handel.

Dyrt i Eksjö
I november nästa år uppdelas Sverige i fyra elområden vilket innebär att både privat- och företagskunder får olika priser beroende på var i landet de bor och verkar.
Överskott på el i norra Sverige genom vattenkraften spås ge billigare el i det området. Dyrast blir det i södra Sverige, där det förbrukas mest. Ingen vet riktigt hur det kommer att slå. Prognoser talar om upp till fem öre dyrare el per kilowattimma.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om