Rekordeliga frumtimmer

Det är något märkligt kring Kyrkbacksgården i Eksjö första tisdagen i februari varje år. Det är nästan som att skruva tillbaka klockan hundra år. I år behagade över 130 fruntimmer att sammanträda i Eksjö Stads Fruntimmerförening.

Febe Lindén och Britt-Marie Andersson från Eksjö tar ut en avgift av Anne-May Walfridsson från Edshult. Bakom syns ordföranden Ingegerd Westberg.

Febe Lindén och Britt-Marie Andersson från Eksjö tar ut en avgift av Anne-May Walfridsson från Edshult. Bakom syns ordföranden Ingegerd Westberg.

Foto:

Eksjö/Mariannelund2003-02-05 08:01

En förening som är stadens äldsta och som precis, som när den bildades, ägnar sig åt att hjälpa utsatta kvinnor.
Hattar och lite glamour, lite stillsam pianomusik och dignande kaffefat.
Eksjös äldsta förening har haft sin årliga sammankomst. I år behagade över 130 fruntimmer att sammanträda. Räntan på föreningens pengar ges till utsatta kvinnor på orten.

Eksjös äldsta ideella förening firar i år 142 år.
Det är en förening som enbart samlar fruar och fröknar. De män som följer med sina kvinnor till "stan", får snällt hitta på något annat i Eksjö medan damerna sammanträder. För när Eksjö Stads Fruntimmersförening sammanträder är männen portförbjudna.
Det är inte utan att jag undrar hur många arbetsplatser som gapar tomma den här dagen, för alla som är här är definitivt inte pensionärer.
På Kyrkbacksgården bänkar sig kvinnor i skilda åldrar längs med långborden och här är det verkligen hatt som gäller.
Föreningen bildades 1861 för att idka hjälpverksamhet bland utsatta kvinnor i Eksjö och det arbetet fortsätter än i dag.
Föreningen har 110 000 kronor på banken och 80 procent av räntan bör enligt stadgarna delas ut till olika kvinnor som är i behov av stöd.
Tre kvinnor får en tusenlapp vardera liksom Krusagården. Kvinnojouren Linnea tilldelas 2 000 kronor.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om