Relativt lugnt i östra kommundelen

Inget intresse av sin verklighet eller bara fel dag. Intresset för Brottsförebyggande rådets möte i Mariannelund i tisdags kväll var sorgligt litet. Mötet fick inga besök alls.

Eksjö/Mariannelund2010-03-11 07:21

Vad händer i den egna kommunen och på den egna orten? Vad gör Polisen och kommunen och vad kan man göra själv för att förebygga brott?
Det var bland annat tänkt att diskuteras och informeras om vid tisdagskvällens möte med det Brottsförebyggande rådet.
Kommunen drog iväg med fem tjänstemän och politiker från Eksjö till Mariannelund och under ett par timmar, fanns det även två polismän "stationerade" på Bobinen.
Just nu är det förhållandevis lugnt när det gäller kriminella inslag i den östra kommundelen. Möjligen hade det en bidragande inverkan, att kommunens möte för allmänheten, inte fick några besök alls. De enda som dök upp var media och en representant från Emilkraften.
- Det är inte alltid folk hittar till offentliga möten men vi hade inte räknat med så här få besökare, sa Stefan Elm, tillförordnad kommundirektör och en av de som är med i det Brottsförebyggande rådet.

Två gånger varje år
Ambitionen är dock att det Brottsförebyggande rådet och dess arbete ska synliggöras mer framöver. Därför ger man inte upp utan ämnar komma tillbaka. Man räknar med att intresset hade varit större ifall något inträffat, såsom exempelvis höstens villainbrott.
- Meningen är att vi, två gånger per år, ska arrangera sådana här samlingar i Eksjö och i Mariannelund. Mötena ska handla om det som är aktuellt och naturligtvis också det förebyggande arbetet.
Lyckligtvis har det blivit ett rejält trendbrott nedåt när det gäller brottslighet. 2008 såg det riktigt mörkt ut för både Bruzaholm och Mariannelund med väldigt mycket inbrott. Bruzaholm hade 23 inbrott och Mariannelund sex medan det 2009 gick ner till mera normala nivåer, sex respektive två stycken.
Samtidigt förekom en topp i höstas med villainbrott, vilket medförde att det begicks 30 bostadsinbrott i kommunen under 2009 mot 20 året innan.
- Men också det har brutits. Vi grep några och inbrotten slutade efter det, även om de inte var ensamma, säger Eksjös inre befäl Roger Skäär.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om