Reservelverk ska undvika teleavbrott

Bensindrivna reservelverk ska se till att telefonerna fungerar om det blir fler stormar. E.on gräver ner många mil elkablar i marken för att skydda dem mot fallande träd och Telia Sonera vill prioritera mobilmasterna när ovädret kommer.

Eksjö/Mariannelund2008-02-02 05:05

E.on, Telia Sonera och LRF är alla överens. Stormarna Gudrun och Per har fått dem att tänka i andra banor.
Även om stormarna anses vara så kallade hundraårsstormar, så kan väderförändringar göra att det kan komma att bli allt vanligare med den här typen av oväder. Därför har ovanstående nu bestämt sig för att samarbeta för att det ska bli färre el- och teleavbrott vid framtida stormar.
De har arbetat fram ett pilotprojekt som testats i Vetlanda, Hultsfred, Eksjö och Vimmerby kommun.
- Av det vi sett hittills har resultaten varit bra. Viljan finns att sprida det här vidare till resten av Sverige. Det är ett nationellt arbete och det är bra att skapa beredskap åt hela landet, säger Anders Olsson, vd på E.on Elnät Sverige.

Utbildat lantbrukare
I projektet har 1 000 lantbrukare i 33 kommuner utbildats i stormröjningsarbete.
Boende nära viktiga telestationer förses med bensindrivet reservelverk och ska snabbt få igång telefonförbindelserna.
Det hela går på fem minuter. Den så kallade stödgruppsledaren kopplar in reservelverket till de mindre telefonstationerna på landsbygden och på så sätt ska både mobiler och fasta telefoner snabbt kunna fungera igen.
- Ett elverk ger ström för 15-20 timmar. I Hultsfred finns det fyra-fem sådana här stationer, berättar Sven-Erik Jonsson, stödgruppsledare i Hultsfred kommun.
- ... Och i Eksjö kommun finns det åtta-nio stycken, tillägger stödgruppsledare Alf Tagesson från Karlstorp.
Två gånger per dygn ska den ansvarige gå ut i skogen och föra över ström till telefonstationerna.
De ska ha två dunkar att skifta emellan.
- Det största hindret blir att komma ut i skogen. När det stormar kan det ju både vara farligt och svårt att ta sig fram, säger Sven-Erik Jonsson och tillägger att det ändå är en nödvändig åtgärd.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om