Respektlöst att lägga ner vårdboende

"Ni lovade", "dålig framförsikt", "grymt", "fruktansvärt", "respektlöst", "horribelt", "skämmigt". Så tyckte Mariannelundsborna om kommunledningens planer på att lägga ner Bobinens vårdboende vid torsdagskvällens allmänna möte i Folkets Hus.

Eksjö/Mariannelund2011-10-22 04:06

Ett 70-tal Mariannelundsbor kom till Folkets Hus för att möta kommunpolitiker både från styrande lliansen och oppositionen. Efter en trevande inledning kom mötet in på den stora frågan om Bobinens vårdboende som kommunledningen vill lägga ner och låta flytta de gamla till Eksjö och Ingatorp.

Ett krav
Vårdboendet är omtyckt av Mariannelundarna som inte vill kompromissa, vårdboendet ska vara kvar helt enkelt.
- Det är ett krav. Därför har vi valt er för att företräda oss, sa ett par Mariannelundsbor till politikerna.
- "Det guldkornet kommer vi aldrig röra" sa ni för två år sedan. Ni lovade att vårdboendet skulle få vara kvar. Har ni så kort framförsikt i budgeten, frågade en Mariannelundsbo.

Nytt läge
- Det blir nytt ekonomiskt läge varje år, svarade socialutskottets ordförande Annelie Hägg (c) som tillsammans med övriga allianspolitiker menade att hemtjänst blir lika bra som vårdboende.
På den punkten fick de mothugg av experter på området: personalen på vårdboendet.
- Vi vet vad det innebär. Vi har jobbat både i hemtjänst och på vårdboende. Det går inte att sätta hemtjänstschema på någon med ångest och oro en hel natt, sa Bobinenpersonalen.

Grymt
- Det är grymt att lägga ner vårdboendet, menade de.
- Jag säger inte emot er men ni vet hur vi resonerar. Jag tycker inte vi minskar på välfärden, sa Annelie Hägg.
De ledande politikerna kunde inte heller svara på hur många extra hemtjänsttimmar en nedläggning av vårdboendet innebär utan förlitar sig på ett ungefärligt underlag från tjänstemännen.

Vittnade
En Mariannelundsbo vittnade om hur det är att ha anhöriga som måste bo på vårdboende i Eksjö. Många timmar och många dyra mil i bil. Mariannelundsbon berättade att hon fått svaret från kommunen att "du åker väl ändå in och handlar i Eksjö".
En annan Mariannelundsbo vittnade om anhöriga och vårdanställda som sålt sina hus i Mariannelund och flyttat till Eksjö för att kunna arbeta på vårdboende eller besöka sina kära.
- Det är skämmigt att vi kan ha en sådan politik, menade Mariannelundsbon.
Anhöriga till de gamla på vårdboendet berättade om läget sedan nedläggningsbeskedet kom:
- De har sovit dåligt i många månader.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om