RIKSDAGSBESÖK: Näringslivet fick påhälsning från högsta ort

Under onsdagen gjorde socialdemokratiska riksdagsledamoten Helene Petersson från Stockaryd ett besök hos flera landsbygdsföretag i Eksjö kommun. Hon tog del av deras funderingar och förutsättningar.

Helene Petersson, Carina Eklund, Gunnel Eklund och Diana Latinen Carlsson i den lilla affären.Foto: Ivonne Svahn

Helene Petersson, Carina Eklund, Gunnel Eklund och Diana Latinen Carlsson i den lilla affären.Foto: Ivonne Svahn

Foto:

Eksjö/Mariannelund2016-08-25 11:00

Helene Petersson säger att politiken försöker jobba med både regional- och landsbygdsutveckling, för att det ska ges möjlighet att leva och verka i glesbygd.

- Vad vi kan göra är att stödja samhälle och verksamheter med resurser.

Kommunikationerna och bredband är en hjärtefråga.

- Har du ett företag så måste du ha en säker uppkoppling. Men som det är idag finns det fler ansökningar om bredband än pengar. Budgetförhandlingar pågår så vi får se vad de ger, säger hon.

En öppning som gett bra resultat är att fler bolag visat intresse för utbyggnad av bredband. För konsumenterna har det därför blivit lite lättare i ett tungrott ärende, som förut sköttes av byalag och samhällsföreningar och som tog mycket kraft.

- Vi försöker se till så att vägar och infrastrukturen fungerar och järnvägsfrågan i det här området är något vi försöker plocka upp, säger hon.

Flera företag

Det blev en heldag för Helene Petersson i sällskap med oppositionråd Diana Latinen Carlsson och ombudet Simon Johansson.

Under dagen besökte de flera prisbelöna verksamheter: Regnbågsdalens café och guesthouse i Ingatorp (årets Ingatorpare), Qvarnarps byggnadsvårdsbutik, årets miljö- och byggnadsvårdspristagare i kommunen, Torsjö gård, årets lantbruksföretag i kommunen samt Norrby ängar gårdsbutik.

Carina och Gunnel Eklund i Ingatorp driver Regnbågdsdalens café och guesthouse. De driver en liten miniaffär, har ombudsverksamhet , hyr ut rum och driver ett café i ett hus som tidigare varit charkuteri.

De sökte en nystart långt ifrån Stockholm där de kunde förverkliga någonting tillsammans. Det som passade in i deras drömmar och visioner fanns i Ingatorp.

- Det kändes som huset bara väntade på den här verksamheten, säger de.

Här har de renoverat och byggt om och skapat både nya verksamheter och en mötesplats i Ingatorp.
Trots att i vintras var näst intill nystartade, kom gensvaret direkt från bygden, då de fick utmärkelsen Årets Ingatorpare.

Fullbelagt

De har haft en väldigt bra uthyrningen av rummen från maj månad. Under två månader har det bara en enda dag som det inte varit bokat.

- Det har gått jättebra, säger Carina och berättar att gästerna kommit från hela Sverige men även Tyskland och Danmark.

- De flesta är bilburna och ska till ALV. De kanske inte vill bo mitt i stöket i Vimmerby, säger Gunnel.

Inhyrd personal till företagen, som behöver boende, har upptäckt boendet och här hoppas Regnbågsdalen på fler gästnätter framöver.

- Många tycker det är skönt med ett eget kök och att slippa åka flera mil till exempelvis Eksjö, berättar de för den socialdemokratiska delegationen, som satte näringslivet i fokus den här dagen.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om